Активісти «Тернополя Європейського» готують резонансні рішення для сесії міської ради

Опубліковано:
9 Липня, 2015 о 17:50

Громадська організація «Тернопіль Європейський» розробила три проекти рішень, щоб винести їх на наступне засідання сесії міської ради. Як стверджують представники організації, для міст Європи є звичною практикою пропонувати ініціативи мешканців міста на розгляд депутатів.

 



Ми пропагуємо європейський рівень та досвід для життєдіяльності нашої громади і стараємося не лише подавати певні ідеї, а й втілювати їх у життя, – розповів голова організації «Тернопіль Європейський», депутат міської ради Віталій Цимбалюк на прес-конференції. – Разом із тим, коли вносяться якісь рішення на сесію міської ради, вони попередньо повинні пройти громадські слухання. На жаль, у Тернополі така практика відсутня. Тому ми перед тим, як запропонувати розгляд наших проектів депутатами, хочемо винести їх на суспільне обговорення.

 

Перше з рішень, які пропонує «Тернопіль Європейський», стосується відновлення 100%-ої пільги на сплату окремих житлово-комунальних послуг учасників АТО, членів їх сімей та сімей загиблих під час бойових дій на Сході.

 

Бюджет Тернополя, який на сьогодні має понад мільярд гривень, здатен покрити такі пільги тим 444 тернополянам бійцям АТО доти, поки вони не отримають статус учасника бойових дій, який дасть їм право на пільги вже з державного бюджету, – переконаний Віталій Цимбалюк. – Подібне рішення, до речі, тернопільські депутати приймали в 2014 році, однак діяло воно лише 4 місяці. І якщо в інших містах України пільги учасникам АТО надають і досі, то у Тернополі про вояків геть забули. Отож, будемо добиватися, щоб це питання було вирішено.

 

Наступне рішення, яке «Тернопіль Європейський» хоче запропонувати на розгляд сесії, на думку активіста ГО, депутата міської ради Олега Вітвіцького, демонструє, з одного боку, проєвропейську практику, а з іншого – має проукраїнський характер. Стосується проект заборони продажу алкогольних і слабоалкогольних напоїв на зупинках громадського транспорту.

 

Це рішення є абсолютно логічним продовженням антиалкогольних ініціатив міської ради, адже наша каденція фактично розпочала свою діяльність з резонансної заборони продажу алкоголю в Тернополі після 22 години. Яким би чином це рішення не сприймалося тоді в суспільстві, але воно досі діє, хоча ми знаємо про всі його слабкі місця, – каже Олег Вітвіцький. – І заборона продажу алкогольних напоїв на зупинках мала би бути наступним кроком з налагодження життєдіяльності міста задля зниження рівня споживання спиртного, обмеження доступу до алкоголю осіб, які не досягли 18 років.

 

Разом із тим, прийняття такого рішення, на думку активістів «Тернополя Європейського», повинно припинити ажіотаж, що останнім часом панує в місті щодо забудови зупинок.

 

В Європі на зупинках громадського транспорту не продають алкогольних напоїв. Тому впровадження такого досвіду в Тернополі має не тільки зменшити кількість людей, які купують алкоголь, а й знизити інтерес до землі на цих зупинках як у бізнесменів і різного роду ділків, так і в команди міської ради, яка чомусь активно намагається максимально розбудувати там якщо не торгівельні центри, то міні-маркети, де жваво ведеться торгівля, – говорить Олег Вітвіцький. – Ми не проти магазинів на зупинках, але, я думаю, що якщо буде рішення про заборону продажу алкогольних напоїв, то зможемо відразу промоніторити, на скільки впаде інтерес до цих земельних ділянок і не буде ніяких спекуляцій. Тому намагатимемося цим проектом, так би мовити, «вбити двох зайців»: втілити європейську практику і зняти проблемні ситуації у стінах міської ради навколо ціни питання зупинок.

 

Вирішення проблеми із забудовою в місті має на меті і ще одне рішення, яке готує для розгляду депутатів «Тернопіль Європейський». Стосується воно заборони передачі земельних ділянок, виділених в оренду підприємствам, установам та організаціям міської ради з правом суборенди. За словами Віталія Цимбалюка, тут йдеться про схему, за якою згідно таємничих інвестиційних угод, що укладаються із комунальними підприємствами чи відділом технічного нагляду міської ради, в подальшому відбувається приватизація землі у місті.

 

Ми також пропонуємо внести зміни у попередні рішення сесій, де виділялася земля за такою схемою, щоби виключити з них слова «з правом передачі у суборенду», – наголошує Віталій Цимбалюк. – Таким чином, ми виступаємо проти інвестиційних угод, які зараз укладає Тернопільська міська рада, безпосередньо комунальне підприємство з інвестором, оскільки від початку каденції ніхто з громади міста цих інвестиційних угод не бачив. Ми з вами не знаємо, скільки міський бюджет отримує грошей із цих оборудок, як проводяться конкурси на визначення інвестора тощо. Тому вносимо такий проект рішення, щоби продаж чи передача землі в нас відбувалися відкрито, згідно чинного законодавства і, як в європейських країнах, – через аукціон. Щоби кожна людина в місті Тернополі могла знати, хто купує ту чи іншу земельну ділянку, скільки платить у бюджет міста і що на тій ділянці дозволено збудувати.

 

Також у проекті рішення пропонується створити тимчасову комісію за участю представників контролюючих органів, громадських організацій, депутатів міської ради, яка би провела інвентаризацію всіх укладених з початку 2010 року інвестиційних угод, дала їм оцінку та ознайомила із результатами перевірки тернополян.

 

– Ми зробили прес-конференцію відразу після закінчення попередньої сесії міської ради, щоби почати процес внесення проектів наших рішень на наступну. І хочемо, щоб ці ініціативи були обговорені громадськістю, розглянуті діючими комісіями міської ради і, згідно встановленого порядку, були винесені на наступне сесійне засідання, – сказав Віталій Цимбалюк.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Інтерв'ю
«Все почалося з малини»: військовий з Тернополя створив найбільший ягідний кооператив та відкрив «Сокарню»
20:10, 23 Жовтня, 2024

Військовий з Тернополя створив найбільший ягідний кооператив

ТОП новини тернопільщини: