Ада Роговцева побувала в Тернополі

Опубліковано:
20 Листопада, 2014

У Тернополі побувала легендарна українська актриса Ада Роговцева. Вона зіграла одну з головних ролей у виставі «Будьте, як вдома» за п’єсою французького драматурга Жана-Марі Шевре. Зіграла легко, з неабияким шармом, гумором і дуже тепло. А партнером у неї був Ахтем Сеітаблаєв, як зазначається в програмці, — «найяскравіша молода зірка столичної театральної сцени». Ми знаємо його як режисера художнього фільму про депортацію кримських татар «Хайтарма» та ведучого телепрограми «Хоробрі серця» на каналі «1+1».

 

Відлуння «Варшавської мелодії»

Для мене Ада Роговцева найперше асоціюється з Геленою у «Варшавській мелодії» — найрозкішнішій із вистав, яку довелось бачити в студентські роки в столичному театрі російської драми. Дивилася її щоразу, як вдавалося придбати квиток. А зробити це було непросто: ті квитки зникали невідомо де і невідомо як. Здавалося, весь Київ полював за ними. Історія польської дівчини, закоханої в радянського солдата, трагізм їхнього кохання, адже в СРСР тоді були заборонені шлюби з іноземцями, блискуча гра актриси перетворили виставу мало не в сенсаційну подію столичного життя.

 

Спогади про «Варшавську мелодію» гріють душу й Аді Миколаївні… «Я виходила на сцену в ролі Гелени 680 разів! — розповідає актриса. — Коли виставу дивились варшав’яни, то казали, що в мене варшавський характер, а краків’яни переконували, що краківський. Я ж відповідала їм, що це обухівський характер (я із Сумщини родом), такий, як у моєї мами. Може, тому вона так любила цю виставу. Ще хотіла подивитись її перед смертю, вже коли була паралізованою. Мами не стало 1 липня. І саме того дня у театрі йшла «Варшавська мелодія». Дирекція запропонувала не виходити того вечора на сцену. Я подумала: мама ж іще на землі. Коли вона так хотіла побачити виставу, буду грати для неї. І я трималася. Люди вже знали про моє горе. І того вечора усі прощалися з моєю мамою…»

 

Як жити, коли жити неможливо

У її житті було багато горя. Не стало мами, а за нею — єдиного її кохання, чоловіка Костянтина Степанкова. А потім — найстрашніший удар долі — смерть сина Костика. Як вистояла вона, не зламалася, не потонула у своєму горі, а продовжує нести людям світло, добро, позитивні емоції?

 

— Це, напевно, іде від батьків, дідів, бабів, — розмірковує Ада Роговцева. — Як вони виживали, витримували і не ламалися, коли не мали що дати їсти дитині, коли не знали, чи прийде завтрашній день. А ще мене тримає на цьому світі моя донечка Катруся (режисер вистави «Будьте, як вдома». — Г. С.). Я якось говорила, що почуваюся донькою своєї доньки. Коли помер Кость Петрович і я не знала, як жити, Катя сказала: «Не плач за втраченим коханням. Краще напиши про нього книжку». І це справді були гарні ліки від болю. А після смерті сина Катя — моя кров, мої руки, мій мозок.

 

Залишилась професія. Залишилось відчуття, що тобі рідні всі люди. Коли Господь забрав у мене Костика, для чогось же він це зробив. Очевидно, щоб я ще глибше думала, ще більше віддавала людям. Це дуже актуально нині. Скільки таких хлопчиків нині гине на сході України. Моє дитя прожило хоча б 50 років, а ці мами хоронять двадцятирічних. Для них теж життя втрачає сенс. Ми повинні одна одну підтримувати, розраджувати, передавати рецепт, як жити, коли жити неможливо.

 

Галина САДОВСЬКА

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #ада, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #роговцева, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Тернопільський “водоканалівець” Любомир Калиняк: «Я дуже люблю людей і свою роботу»
21:11, 6 Травня, 2024

Тернопільський “водоканалівець” Любомир Калиняк: «Я дуже люблю людей і свою роботу»

Блоги

ТОП новини тернопільщини: