9 січня – цей день в історії Тернопілля

Опубліковано:
9 Січня, 2015 о 08:22

9 січня 1895 року – на хуторі Гаї Ходорівські, що адміністративно входив до Тернополя, народився священик, громадський діяч Володимир Чубатий. Заарештований органами НКВС під час Літургії на другий день Різдвяних  свят 1946 року.   Суд відбувся 5 квітня 1946 року, за статтею 68-ою отця Чубатого засудили на 15 років каторжних робіт. Помер у Воркуті 7 травня 1949 року.

 



9 січня 1896 року – в с.Білоголови Зборівського району народився український актор театру і кіно Степан Шагайда (справжнє прізвище – Шагадин). Опановував сценічне мистецтво в драматичній студії; актор театру «Березіль», учень Леся Курбаса. Знявся в 26 художніх фільмах Одеської і Київської кіностудій. Автор спогадів про Олександра Довженка «Моя робота в “Аерограді”», віршів. Восени 1937 Шагайда заарештували органи НКВС; репресований. У Тернопіль ім’ям Шагайди названа вулиця.

 

9 січня 1912 року – освячено Троїцький собор Свято-Успенської Почаївської Лаври

 

9 січня 1960 року – в Тернополі народився народний депутат України III, IV, VI скликань Ярослав Джоджик.

 

9 січня 1987 року – у с.Легниця (Польща) народилася українська біатлоністка, майстер спорту міжнародного класу, чемпіонка Олімпійських ігор в Сочі, чемпіонка світу, 5-разова чемпіонка Європи, переможниця і призерка етапів Кубка світу з біатлону, заступник Міністра молоді та спорту України, тернополянка Олена Підгрушна.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #день, #календар, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: