30 грудня. Цей день в історії Тернопільщини

Опубліковано:
30 Грудня, 2014 о 11:14

30 грудня 1779 pоку – тернопільський міщанин Павло Різничко встановив біля домініканського костьолу (тепер – Катедра) пам’ятний хрест з написом: «Тут спочивають три тисячі осіб, які померли через моровицю, за яких має щиро молишся кожний перехожий, щоби швидше дісталися до неба, повинен, бо є в тому потреба». Через 8 років чума повторилася, забравши численні жертви. Хрест простояв на цьому місці до 1892 року.

 



30 грудня 1982 року – початок діяльності Бучацького історико-краєзнавчого музею.

 

30 грудня 1982 року – відбулося урочисте відкриття Тернопільського обласного краєзнавчого музею у спеціально побудованому приміщенні (за проектом архітектора О. Головчака). Було створено нову, за останнім словом музейної науки, експозицію.

 

30 грудня 1996 року – на базі Тернопільського приладобудівного інституту імені Івана Пулюя створено Тернопільський державний технічний університет імені Івана Пулюя. Ректором університету затверджено академіка Олега Шаблія.

 

30 грудня 2008 року – помер історик, журналіст, доктор філософії, дійсний член НТШ та ВУАН, громадсько-політичний діяч у діаспорі, уродженець Заліщиччини Василь Верига. У 1943 р. добровольцем вступив до дивізії «Галичина», брав участь у битві під Бродами. Попав у полон. З 1951 р. – у Канаді. 1966 – 1973 рр. – редактор журналу «Вісті комбатанта».

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #день, #календар, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: