23 грудня. Цей день в історії Тернопільщини

Опубліковано:
23 Грудня, 2014 о 10:56

23 грудня 1918 року – у Тернополі, за участю віце-президента УНРади Лева Бачинського відбулося спеціальне засідання Уряду ЗУНР стосовно об’єднання ЗУНР та УНР. В офіційному повідомленні про нього говорилося: “Вирішено послати делегацію до Києва з метою завершення злуки обох українських республік”. Таким чином, остаточне рішення про об’єднання ЗУНР з УНР було прийнято в Тернополі.

 



23 грудня 1918 року – у Тернополі офіційно подав у відставку голова Уряду ЗУНР Кость Левицький. Раду Державних Секретарів тимчасово очолив уродженець Тернопільщини Сидір Голубович.

 
23 грудня 1930 року – на Харківщині народилася українська актриса, Заслужена артистка УРСР Євдокія Боровська. Проживала у м.Бережани. З 1957 по 1994 роки працювала у Тернопільському українському музично-драматичному театрі ім. Т.Шевченка. Померла 21 листопада 2012 року в м.Тернопіль.

 
23 грудня 1947 року – в СРСР оголосили 1 січня вихідним днем.

23 грудня 1963 року – Ватикан визнав, що галицький митрополит має статус Верховного архієпископа й іменувала уродженця Тернопільщини, предстоятеля УГКЦ Йосифа Сліпого членом Східної конґреґації.

23 грудня 1965 року – народився ректор Тернопільського національного економічного університету Андрій Крисоватий.

23 грудня 1979 року – померла зв’язкова Головного проводу ОУН, довголітній в’язень радянських таборів Галина Дидик. Похована в м. Бережанах.

23 грудня 1989 року – о.Ігор Возняк освятив приміщення майбутнього Катедрального собору УГКЦ в Тернополі. З того дня в храмі щоденно відправлялися Літургії.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #день, #календар, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: