Розібратись у класифікації SAE не легко, адже загальновідомі позначки потрібно розшифровувати за допомогою спеціальних таблиць. У короткому маркуванні зашифровано досить багато відомостей про робочі характеристики оливи та її призначення. Водіям знадобиться детальне пояснення можливостей мастила 5w40.

Особливості моторного мастила 5w40

До цієї категорії відносять оливи синтетичного чи напівсинтетичного типу. Тільки спеціальні хімічні процеси дозволяють досягнути високих технічних характеристик, необхідних для ефективної роботи в широкому діапазоні температур. Олива 5w40 має значний попит, особливо взимку. 



Позначення 5w40 — маркування по класифікації в’язкості SAE. Для самостійної розшифровки значення знадобляться спеціальні таблиці, проте досвідченим водіям давно відомі визначені умови експлуатації:

  1. 5 — означає, що можна спокійно запускати двигун при температурі до -30 градусів;
  2. W — позначає можливість використання зимою, цю позначку зараз ставлять на всіх мастилах;
  3. 40 — означає діапазон в’язкості при робочій температурі двигуна, у такому випадку — 14 сСт.

Мастила цієї в’язкості вважаються універсальними, оскільки підходять для зимового та літнього використання. У них додають значну кількість присадок, щоб забезпечити стабільність рідини під час різної погоди. Це означає, що під час підвищення чи зниження температури в’язкість та робочі характеристики будуть мінімально змінюватись.

Велику увагу виробники приділяють мийним властивостям та можливості швидкого пуску мотора на морозі. Коли двигун холодний, мастило стікає у піддон та загусає. Тому на старт може знадобитись більше часу та витрат пального. Відомі бренди уже знайшли ефективні рішення, проте їх продукція коштує дорожче.

Рекомендації з використання

Не всі масла 5w40 однакові. Вони можуть бути синтетичними, напівсинтетичними, гідрокрекінговими. Для потужних дизельних двигунів виготовляють окремі суміші. Деколи змішують дорожчі та дешевші основи для отримання оптимальних параметрів за зниженою ціною. Вони прекрасно працюють при низьких температурах та у помірному кліматі, проте на спеці можуть бути певні проблеми.

Їх рекомендують для бензинових та дизельних моторів з нормальним об’ємом, можна з турбонаддувом та іншими покращеннями. Воно чудово підходить для сучасних моделей з невеликим пробігом, а от при високому рівні зношування буде неефективним. Перед вибором оливи для дизельного двигуна краще порадитись з майстром, адже вони більш вимогливі до якості оливи.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #мотор, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #олива, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Інтерв'ю
«Вчасна домедична допомога на полі бою – це врятоване життя як побратимів, так і своє власне», - бойовий медик
10:20, 21 Жовтня, 2024

«Вчасна домедична допомога на полі бою – це врятоване життя як побратимів, так і своє власне», – бойовий медик

ТОП новини тернопільщини: