«Донатити сьогодні – це як дихати»: Сергій Притула у Тернополі розповів про роботу благодійного фонду

Опубліковано:
4 Грудня, 2023 о 14:05

30 листопада у Тернопіль приїхав знаний волонтер, громадський активіст Сергій Притула.

Волонтер зустрівся з активними тернополянами та молоддю, щоб прозвітувати про роботу фонду, розповісти про масштабні проєкти, які вдалося втілити у життя за час війни та обговорити найгостріші питання, які постають у цей непростий для країни період, пише “Газета Місто”.



Найперше голова фонду зустрівся зі студентами Західноукраїнського національного університету. Головний посил від волонтера до молоді був – «Ви не стільки майбутнє України, як наше теперішнє. На ваші плечі покладена непроста ноша. Адже зараз в країні демографічна криза. Дуже багато українців виїхали і навряд чи повернуться назад. Вам зараз потрібно вчитися і розвиватися, розбудовувати країну. Не виїжджайте, будуйте своє життя тут!» 

Притула розповів, що сьогодні допомога кожного активного, свідомого українця важлива: «Донатьте поодинці чи гуртом, плетіть сітки, допомагайте переселенцям, здавайте кров. Головне – не допускайте байдужості і розбрату». 

На зустрічі з активістами, військовими, волонтерами Притула розповів про роботу фонду.

Найперше зазначимо, що Благодійний фонд Сергія Притули був заснований ще у 2020 році і мав виключно гуманітарне спрямування. Тоді волонтери фонду допомагали дітям, онкохворим, активній молоді втілювати ті чи інші проєкти.  Однак з 24 лютого 2022 року все докорінно змінилося. Вся роботу фонду акумулювалася на тому, щоб допомагати військовим, людям, котрі постраждали від ворожої агресії росії. Певна річ, в рази змінилися і масштаби. 

«Сьогодні наш фонд працює у чотирьох напрямках. Найперший і найбільший це – мілітарний, також гуманітарний, центри готовності цивільних ну і, певна річ, активне і дієве партнерство з військовою школою «Боривітер», – зазначив Притула.

Масштаби волонтерської допомоги фонду направду вражають. Адже за словами волонтера, з 24 лютого 2023 року по 23 жовтня 2023 року вдалося зібрати більше шести мільярдів гривень донатів.

«Нам довелося за короткий час змінюватися і перейти у той формат, яким він є зараз. Якщо говорити про цифри. То за цей період вдалося закупити і передати на фронт 7284 дрона, 193 борти БПЛА, 243 БПЛА-камікадзе, 3409 FPV-дрона. Не кажу вже про десятки тисяч засобів зв’язку (18359 одиниць), оптичні прилади (10 564 одиниці)», – розповів волонтер. 

Важливим, хоча і розхідним матеріалом на фронті є техніка. Фонду Сергія Притули вдалося придбати та передати військовим 1427 одиниць різноманітної техніки, зокрема: універсальні високопрохідні автівки, «швидкі», багі, квадроцикли, амфібії, вантажівки, мобільні СТО, тягачі, шасі,  трали, буси тощо. Окремий акцент волонтер зробив на броні: закупили 35 броньованих колісних машин Land Rover Snatch, 111 броньованих гусеничних броньовиків. Окрім того – 60 надувних човнів, 5 катерів Galaxy Trindent 8.

«Важливим у діяльності нашого фонду є ремонт трофейної броні. 54 одиниці техніки нам вдалося відновити і передати на фронт. На це у нас пішло трохи менше 36 мільйонів гривень. Тепер кацапська техніка вбиває кацапів», – зазначив Притула. 

Одним із вкрай важливих векторів діяльності фонду є гуманітарний. Волонтери оперативно реагують на потреби людей, котрі постраждали внаслідок російської агресії. Відтак закупляють генератори, медичне обладнання, формують медичні бригади, співпрацюють з усіма прифронтовими військовими адміністраціями. Для відновлення зв’язку на звільнених територіях, передають Старлінки, різноманітні гаджети, щоб діти мали змогу навчатися хоча б в дистанційному форматі.  Для внутрішньо переміщених осіб фонд Сергія Притули встановлює модульні будинки NEST, таким чином 150 людей отримали дах над головою. Беруться волонтери і за реконструкція шкільних укриттів Safe and Smart, де діти мали б змогу не лише перебувати у безпеці, а й продовжувати навчальний процес.

Фонд Сергія Притули з початку повномасштабної війни надзвичайно активно розвиває Центр готовності цивільних. Як розповів волонтер, це проєкт, ціллю якого є навчити цивільне населення базовій військовій підготовці та надавати навички, необхідні у час війни. Станом на сьогодні діють 80 осередків центру у 17 областях України.

«Наприкінці серпня 2022 року наш фонд розпочав активну співпрацю з потужною військовою школою «Боривітер». Спільними зусиллями нам вдалося масштабувати напрями підготовки школи, вдвічі збільшити кількість курсантів, а також запустити нові проєкти. У школі працюють 100 професійних інструкторів, які щомісяця навчають 1600 військовослужбовців», – зазначив Притула. 

Додамо, у згаданій військовій школі уже навчили та випустили понад 18 000 військовослужбовців.

«Кожен ваш донат є важливим! Кожен! Не варто чекати на великі анонсовані мега збори. Адже вони становлять трохи менше 25% від усіх надходжень. Не чекайте поки вас попросять. Донатьте щодня. Щоб ви розуміли середня сума донату від фізичної особи становить майже 360 гривень, від бізнесу – трохи більше 88 тисяч. А ось найбільший разовий донат становить – один мільйон доларів», – прозвітував голова фонду.

Підсумовуючи зустріч з тернополянами Сергій Притула зазначив, що найбільша перевага українців це – єднання, згуртованість, непохитність і саме по цьому ворог намагається завдавати найбільших ударів. Не можна в жодному разі піддаватися на провокації, опускати руки, байдужіти.

«Непереможні, коли об’єднані», – девіз мого фонду, сьогодні це має бути девізом кожного українця» – резюмував Сергій Притула.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #благодійний фонд, #Притула
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Олег Шупляк: «Головними в житті я завжди вважав три речі: роботу, роботу і ще раз роботу»
14:20, 26 Червня, 2024

Олег Шупляк: «Головними в житті я завжди вважав три речі: роботу, роботу і ще раз роботу»

Блоги

ТОП новини тернопільщини: