Аналіз ДНК майже сотні єгипетських мумій шокував вчених

Опубліковано:
22 Жовтня, 2023

Німецькі вчені з інституту Макса Планка (Max Planck Institute for the Science of Human History) і Університету Тюбінгена (University of Tuebingen) частково відновили геном 90 єгипетських мумій, у віці від 3500 до 1500 років. Проаналізували його. І прийшли до висновку, що стародавні єгиптяни не були африканцями. Одні були турками, решта – вихідцями з південної Європи і з місць, де зараз знаходяться Ізраїль, Йорданія, Сирія, Ліван, Грузія і Абхазія.

Трохи раніше схожі дослідження провели біологи з генеалогічного центру iGENEA в Цюріху. Вони проаналізували генетичний матеріал, взятий з однієї мумії. Але зате який! Самого фараона Тутанхамона. Його добули ДНК з кісткової тканини – з лівого плеча та лівої ноги.

Швейцарці порівнювали геном фараона і сучасних європейців. І виявили: багато з них – родичі Тутанхамона. В середньому половина європейських чоловіків в якійсь мірі “тутанхамони”. А в деяких країнах частка “родичів” доходить до 60 – 70 відсотків – як, наприклад, у Великобританії, Іспанії та Франції.

Генетичні дослідження швейцарців і німців ще раз підтвердили: сучасні єгиптяни, в загальній своїй масі, це не деградували нащадки фараонів. Просто вони не мають з ним своїми давніми правителями – майже нічого спільного. У деякому роді, пояснює особливості єгипетського суспільства.

Вчені відзначають: тутанхамонская R1b1a2, настільки поширена серед європейських чоловіків, досить рідко зустрічається в сучасних єгиптян. Частка її носіїв у них не перевищує одного відсотка!

“Ну треба ж, Тутанхамон – генетичний європеєць”! – дивується Роман Шольц, директор центру iGENEA.

Генетичні дослідження швейцарців і німців ще раз підтвердили: сучасні єгиптяни в загальній своїй масі не мають з давніми фараонами майже нічого спільного.

“Гадаю, що загальний предок єгипетських царів і європейців жив на Кавказі приблизно 9500 років тому, – повідомив Шольц. – Близько 7 тисяч років тому його прямі нащадки розселилися по Європі. A хто добрався до Єгипту і вибився в фараони”, – йдеться у повідомленні.

 

Вчені просканували ще 22 мумії. Характерні ознаки атеросклерозу знайшли в 9 з них. Як у чоловічих, так і жіночих.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #днк, #мумія, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Тернопільський “водоканалівець” Любомир Калиняк: «Я дуже люблю людей і свою роботу»
21:11, 6 Травня, 2024

Тернопільський “водоканалівець” Любомир Калиняк: «Я дуже люблю людей і свою роботу»

Блоги

ТОП новини тернопільщини: