– Пані Маріє, з чого почалося ваше захоплення квітами?

– Я народилася в Мукачевому Закарпатської області. До 19 років мешкала в Здолбунові, що на Рівненщині. Саме там розпочалась моя квіткова діяльність – мій квітковий шлях. У дитинстві мріяла бути вчителем, тому після закінчення школи спробувала вступити до Рівненського педуніверситету на іноземну філологію. Але моїм мріям не судилося здійснитися, тому влаштувалася на роботу до місцевої флористки. Доглядала за рослинами в теплицях, складала букети. Бачила, як у мене виходило все краще і краще, тож й задумалася присвятити рослинам все своє життя. Закінчила школу флористики в Києві. Проходила навчання в країнах Балтії. Два десятки років тому взяла участь у першому національному конкурсі флористів України, який відбувся в Олеському замку на Львівщині, під егідою Асоціації українських флористів. На нього з’їхалися талановиті учасники з різних куточків нашої держави, тому третє місце, яке я посіла, додало мені ще більшої впевненості у власних силах.

– Що означають квіти у вашому житті? Як довго ви з ними працюєте?

– Складання букетів – це велике мистецтво, яким живу вже 25 років.

– Скажіть, чи змінився якось дизайн букетів за час вашого заняття флористикою?

– Звісно, в 1990–2000-х рр. асортимент квітів був невеликий: гвоздики, кали, троянди та місцевий аспарагус і кермек. Але це був лише початковий досвід.

На той час популярними були штучні квіти – з ними теж працювала.

До речі, сьогодні штучні квіти теж доволі активно використовують для декору оформлення весіль та свят. Штучні поєднують із живими квітами та зеленню, виходять дуже стильні оформлення. Теперішні штучні квіти бувають настільки якісними, що мають максимальну схожість з живими.

Сучасна флористика дуже відрізняється від тієї, яка була 20-25 років тому. В минулому ми могли запропонувати лише букети з одних троянд, гвоздик, ромашок чи гладіолусів, а тепер можливості та асортимент квітів, додатків, зелені та аксесуарів дуже широкий.

– Чи не захочете поділитися власними таємницями гармонії поєднання різних квітів в одному букеті?

– Модні тренди є не лише в одязі, а й у квітковому бізнесі. Якщо раніше були в моді монобукети, то сьогодні – мікс різних квітів і кольорів, і це чудово. Поєднання польових і садових квітів з дорогими сортами троянд, орхідей, гортензій надає букетові особливого шарму та природності. Бузок, спірея, піони, лаванда, колоски пшениці, кручені гілки салексу, ягоди, жоржини та дельфініум зроблять букет особливим, повірте мені.

Поєднувати півонії та лаванду, троянди, гортензії та ромашки, міксувати з бузком та колосками пшениці – в руках майстра це обов’язково перетвориться на щось особливе. Дуже важливо довіритися своїм відчуттям й експериментувати, саме тоді виходять найкрасивіші букети.

Підбір композиції дуже залежить від події, до якої букет приурочений. Точно знаю, що некрасивих букетів і квітів не буває, просто бувають різні смаки. Лише не варто поєднувати між собою рослини, які не терплять сусідства одна одної. Не буду зосереджувати свою увагу на цій темі, бо в Інтернеті про це можна знайти багато інформації.

Звісно, я дотримуюся певних канонів і правил флористики, а з досвідом виробила для себе власні «правила». Проте, як і будь-яка інша майстриня, хотіла б залишити їх в таємниці (усміхається).

Марія_Луцик3

– Флористика – ваше хобі чи бізнес?

– Скажу так: це – хобі, яке приносить дохід. Маю крамничку в Тернополі. Вона є місцем моєї любові до квітів, життя та людей.

– Дякую за розмову!

– Дякую вам! Бажаю всім якнайшвидшої нашої перемоги, миру і злагоди. Незважаючи ні на що, даруйте коханим квіти як вияв любові та ніжності.

зображення_viber_2023-10-06_10-11-13-783

зображення_viber_2023-10-06_10-10-40-424

зображення_viber_2023-10-06_10-01-01-151

Тарас КОМАРИНСЬКИЙ

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Букети, #Марія Луцик, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Тернопільський “водоканалівець” Любомир Калиняк: «Я дуже люблю людей і свою роботу»
21:11, 6 Травня, 2024

Тернопільський “водоканалівець” Любомир Калиняк: «Я дуже люблю людей і свою роботу»

Блоги

ТОП новини тернопільщини: