Головний поліцейський Тернопільщини Сергій Зюбаненко розповів про перші сто днів роботи

Опубліковано:
4 Жовтня, 2023

Днями під час понад двогодинного прямого ефіру у студії місцевого телеканалу ТВ-4 начальник Головного управління Нацполіції в області, полковник Сергій Зюбаненко відзвітував за три місяці роботи на новій  посаді та дав відповіді на численні запитання журналістів, зокрема незручні та гострі. Йшлося про нерозкриті резонансні злочини з минулих років, про злочини, пов’язані з шахрайствами, зброєю, наркотиками, валютою тощо.

Шахрайські схеми і пережитки 90-х

Однією з найбільших проблем Тернопільщини та всієї України є шахрайства. «Найефективніша боротьба з шахрайством – попередити громадян, – зауважив С. Зюбаненко. – Ми запустили масову агітацію, смс-розсилку, спілкуємося з представниками парафій, щоб навіть священники попереджали про такі злочини. Більшість шахраїв перебувають в інших областях, а тих, хто втрачає гроші,  – у нас».

Це дуже “талановиті” люди, які вигадують різні схеми. Серед найпопулярніших – повідомлення, що нібито родич потрапив у біду, фішингові посилання, продаж неіснуючих товарів, акції та виграші тощо.

Проблема здійснення незаконних валютних операцій існує у Тернополі вже багато років. Це пережитки 90-х. Громадян, які здійснюють незаконні валютні операції з обміну грошей, продовжують виявляти тернопільські правоохоронці. Боротьба з валютниками є одним із пріоритетних напрямків роботи поліції.

«Всі помітили, що відразу після свого призначення я звернув увагу на боротьбу з валютниками, які можуть ошукати громадян. Також страждає й економіка нашої країни, оскільки валютники не платять податки.

За три місяці у Тернополі було складено безліч адміністративних протоколів. Також вдалося закрити кілька незаконно встановлених кіосків, в яких здійснювали операції з обміну грошей. Це ганебне явище, якого треба позбутися», – зазначив очільник поліції Тернопільщини.

У поліції нагадують, що продаж іноземної валюти з рук – адміністративно каране правопорушення. При чому відповідальність несе як особа, яка здійснює такі операції, так і той, хто купує валюту.

Крапку поставлять численні експертизи

Щодо резонансної пожежі на пінопластовому заводі на вулиці Микулинецькій, то очільник поліції каже, що слідство триває, винних мають притягнути до відповідальності. Більше того, було зареєстровано ще одне провадження щодо порушень на підприємстві. Призначено експертизи.

Також начальник поліції зупинився на проблемі незаконних забудов. «Ми маємо створити робочу групу, куди будуть звертатися громадяни щодо незаконного будівництва, – розповів Сергій Зюбаненко. – Днями один із таких об’єктів на вулиці Братів Бойчуків демонтували завдяки оперативним зверненням тернополян та реагуванню поліції».

Загалом в області щодо незаконного будівництва і виділення землі відкрито 140 проваджень. Серед них є справи, які тривають уже 9 років.

«Це дійсно є проблемою, вирішити яку за короткий період неможливо, але у нас є певні думки. Ми це замовчувати не будемо в жодному разі, – пояснив Сергій Зюбаненко. – Є велика кількість кримінальних проваджень, але їх ефективність, м’яко кажучи, мене не задовольняє. Наприклад, купує «горе-бізнесмен» ділянку для індивідуального будівництва або для реконструкції. Він отримує дозвільні документи на зведення двоповерхового будинку, а будує п’ятиповерховий. У таких випадках найперше мають реагувати представники органів місцевого самоврядування. Є незадоволені громадяни, які звертаються до нас. Ми починаємо кримінальні провадження та призначаємо певні експертизи, але вони можуть тривати роками. За цей час незаконно будують споруду і потім узаконюють іншими шляхами, зрозуміло, що корупційними у тому числі.

Цю проблему треба вирішувати комплексно – за участі представників місцевого самоврядування, слідчих,  прокурорів, суддів, громадськості».

Зброя має здатність стріляти…

Щодо незаконного обігу зброї, Сергій Зюбаненко розповів, що на Тернопільщині регулярно правоохоронці вилучають зброю та боєприпаси у громадян, які провозять її до області. Дехто везе її для власних цілей, а дехто – з метою подальшого збуту. Це пріоритетна робота для правоохоронців. Адже війна закінчиться, а зброя на теренах області залишиться. Питання, як не допустити, аби її хтось застосував не за призначенням.

У нашій області будуть ініціювати облаштування нових блокпостів, щоб запобігати правопорушенням та незаконному обігу зброї. Наразі їх є три. Це питання винесуть на раду оборони області. Також планують посилити патрулювання під час комендантської години.

Правоохоронці продовжать працювати у напрямку боротьби з наркоторгівлею. Так, за останні два місяці задокументували дії злочинної групи зі сходу, які на території нашої області кожного дня робили 200-300 закладок. Чи не щодня поліцейські затримують тих, хто збуває чи виробляє наркотики.

Щодо кадрових питань, то, як розповів начальник Головного управління Нацполіції в області, за три місяці його роботи змінили майже всіх керівників територіальних підрозділів. За його словами, такі зміни корисні, тому що нові працівники дивляться ефективніше на проблеми.

«Була ротація, були підвищення, тому зміна керівників  не означає, що когось ми відправили на пенсію чи відсторонили від роботи. Моя мета – щоб керівник, який приходить з іншої області, був незалежним, це перше, а друге — вийти із зони комфорту. І щоб був результат, аби область була безпечною для життя, щоб громадяни почувалися захищеними від криміналітету», — сказав полковник Сергій Зюбаненко.

Галина ВАНДЗЕЛЯК

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #00 днів, #Зюбаненко, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #поліція, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Тернопільський “водоканалівець” Любомир Калиняк: «Я дуже люблю людей і свою роботу»
21:11, 6 Травня, 2024

Тернопільський “водоканалівець” Любомир Калиняк: «Я дуже люблю людей і свою роботу»

Блоги

ТОП новини тернопільщини: