У Тернополі вшанували Соломію Крушельницьку у 151 річницю з дня її народження

Опубліковано:
24 Вересня, 2023

У Тернополі вшанували Соломію Крушельницьку у 151 річницю з дня її народження. Жителі міста зібралися біля пам’ятника співачці.

Учасники заходу поклали квіти. Видатна українка розпочала свою діяльність тут, на Тернопільщині. Тепер спадщина нашої землячки надихає українців активно поширювати нашу культуру всім світом

Соломія Крушельницька – оперна співачка, педагогиня. Народилася у селі Білявинці на Тернопільщині у сім’ї священники Української греко-католицької церкви. Навчалася в Тернопільській школі товариства “Приятелі музики”. Основи музичної підготовки отримала в Тернопільській класичній гімназії, в якій складала іспити екстерном.

У 19 років Соломія Крушельницька вступила до Львівської консерваторії. В опері співачка дебютувала 15 квітня 1893 року партією Леонори в опері італійського композитора Гаетано Доніцетті “Фаворитка” на сцені Львівського міського театру Скарбка. Ставши солісткою оперного театру, вирішила продовжити навчання у Мілані. Через рік Соломія Крушельницька співала провідні партії в оперних театрах Італії. На запрошення керівництва Львівської міської опери, приїхала на гастролі й пробула на Україні п’ять місяців. Восени 1894 року співачка повернулася до Італії продовжувати навчання. Вона гастролювала в Португалії, Єгипті, Алжирі, Іспанії, Аргентині, Бразилії, Франції. У 1939 році після смерті чоловіка назавжди повернутися до України, жила у Львові. У 1944 році почала викладати у Львівській державній консерваторії імені Лисенка, через 8 років стала професоркою. Востаннє із сольним концертом виступила у віці 77 років. Померла Соломія Крушельницька 16 листопада 1952 року. Її поховали на Личаківському кладовищі неподалік могили її друга Івана Франка.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #соломія крушельницька, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Ми намагаємося виходити вже й на міжнародний рівень” – Сергій Маловічко про Тернопільський мистецький фаховий коледж
17:13, 2 Травня, 2024

“Ми намагаємося виходити вже й на міжнародний рівень” – Сергій Маловічко про Тернопільський мистецький фаховий коледж

Блоги

ТОП новини тернопільщини: