За електрику можна платити менше: що треба знати

Опубліковано:
10 Вересня, 2023 о 07:15

 

На початку літа в Україні підвищили тариф на електричну енергію — до 2,64 гривні за кіловат-годину. Однак у споживачів залишилась можливість платити за цю житлово-комунальну послугу удвічі менше.



Про те, як це зробити, розповідає Finance.today.ua.

Як скоротити плату за електроенергію

Споживачі можуть зменшити розміри сум, які вносять у комунальні платіжки. Для цього необхідно заздалегідь подбати про новий лічильник. Йдеться про перехід на дво- або тризонний (тариф). Завдяки цьому вартість електрики змінюватиметься, зважаючи на періоди використання.

Двозонний лічильник передбачає таку тарифікацію:

  • з 23:00 по 07:00 — 1,32 гривні за кіловат-годину;
  • із 07:00 по 23:00 — 2,64 гривні за кіловат-годину.

Тризонний працює так:

  • із 07:00 по 08:00 та з 11:00 по 20:00 — 2,64 гривні за кіловат-годину;
  • із 08:00 по 11:00 та з 20:00 по 22:00 — 3,96 гривні за кіловат-годину;
  • із 23:00 по 07:00 — 1,06 гривні за кіловат-годину.

Громадяни можуть купити такі лічильники самостійно чи в компанії, яка постачає ресурс. Проте встановити його має представник електропостачальника. Коштує такий прилад — близько 3 тис. гривень. Експерти розповідають, що окуповується ціна протягом року.

Чи підвищаться тарифи

Міністерство енергетики запевняє, що подорожчання електрики поки що не буде. Тариф буде той самий щонайменше до кінця опалювального сезону.

У відомстві зазначають, що уряд намагатиметься зберегти стабільність, попри виклики, які досі стоять перед енергосистемою на тлі війни. Вона має серйозні ушкодження через обстріли російськими окупантами та вимагає додаткового фінансування.

Там посилаються на розрахунки, відповідно до яких не вдасться цілком відновити об’єкти пошкодженої інфраструктури до найближчої зими, здійснити масштабну ремонтну кампанію, щоб підтримати генерацію без додаткового фінансування. Саме тому літнє підвищення тарифу на електроенергію було вимушеним кроком.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #електрика, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: