Осінь на фронті: довгоочікувані успіхи набирають обертів

Опубліковано:
7 Вересня, 2023

«Мамо, а ти хотіла, щоб я цими руками грав на скрипці», – молодий воїн простягає вимащені у мазуті, пороху руки з тендітними пальцями – безсумнівно, що у цивільному житті був скрипалем. «Але я тримаю цими руцями небо – над собою, тобою, усією Україною». Воїн каже це із гарною усмішкою, просто, без пафосу.

Скільки наших хлопців уже геть забули  про те, чим займалися вдома. Зараз, ніби друга реальність – дуже жорстка, де кров, піт, адреналін, знесилення, але й справжня чоловіча дружба, радість від поступу й незнищенна віра у перемогу.

Поступ є, і цього не можуть спростувати навіть кремлівські пропагандисти. На федеральних каналах їхні експерти визнають, що ЗСУ рухається вперед і набирає міці. Та, очевидно, риторика зміниться, бо у понеділок путін зневажливо видав: ЗСУ наступає в одному місці двома ротами і п’ятьма танками, у другому – півтора ротами і двома танками.

Те, що ми поступово відвойовуємо території, заявив у коментарі CNN Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. За його словами, у ході контрнаступальних дій ЗСУ успішно відтісняють російських окупантів, поступово вибивають противника з його позицій та здатні прорватися через деякі укріплені лінії оборони інтервентів.

Він наголосив на важливості підтримки України країнами-партнерами та союзниками. «Українці поступово завойовують позиції, а це означає, що вони відтісняють росіян і можуть прорватися через деякі з цих добре укріплених територій», – зазначив він.

Генсек НАТО також звернув увагу на важкі бої на фронтах, при цьому українці на своєму нелегкому шляху до перемоги «домагаються успіхів, які набирають обертів».

Він також не погодився з критичними оцінками деяких західних військових та експертів щодо повільних темпів просування Сил оборони України в цій кампанії та додав, що між союзниками з НАТО та з українською стороною «ведеться постійний діалог». «Ми побачили, що українці знову перевершили очікування. І ми повинні пам’ятати, що все почалося минулого року з повномасштабного вторгнення рф в Україну – тоді експерти вважали, що Україна протримається лише кілька днів чи тижнів. Але вони звільнили північ – Київ, схід – Харківську область, територію на півдні – Херсон», – заявив Столтенберг.

«Наступ України досяг переломної точки. Військові лінії росії розірвуться, якщо дати достатньо часу. Проте для цього необхідна більша військова підтримка з боку США. Якщо Київ хоче досягти успіху, Вашингтон повинен постачати йому важливе озброєння та боєприпаси, а не безкоштовні військові оцінки», – заявив президент Йорктаунського інституту, колишній офіцер військового флоту та функціонер Пентагону Сет Кропсі. А ще розкритикував позицію Вашингтону стосовно стратегії контрнаступу: «Поширена серед американських воєначальників думка про те, що українцям необхідно зосередитися на одному вирішальному місці в Запорізькій області, є нісенітницею, з огляду на те, що ворог має потужні лінії оборони та мобільні резерви, і жодна сторона не може отримати контроль у повітрі».

Усе це, звісно, приємно слухати і читати, але краще опиратися на факти. Як змінилася лінія фронту з 4 червня по 4 вересня 2023 року? Звільнено Силами оборони України близько 303 кв. км. За той самий період захоплено російськими окупантами 120 кв. км. Це – за даними з відкритих джерел (повідомлення Генштабу, звітів обласних військових адміністрацій, аналізу інформації окупаційних звітів та тг-каналів).

Для наступу на фронтах потрібні люди і зброя. Останніми днями неабиякого розголосу набув законопроєкт, зареєстрований у Верховній Раді у понеділок. Йдеться про внесення змін до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Ними передбачено: не звільнятимуть від мобілізації студентів «якщо навчання було розпочато не пізніше року досягнення здобувачем освіти 30-річного віку». Наразі текст законопроєкту трактують по-різному. Отож, почекаймо на рішення депутатів, адже, можливо, будуть внесені правки. У пояснювальній записці зазначається, що у 2022 році до закладів освіти зараховано на навчання 106 771 вступників

чоловічої статі призовного віку, які розпочали здобувати рівень освіти, що є рівнозначним, або нижчим за здобутий рівень попередньої освіти. Не став винятком у зазначеній тенденції і поточний 2023 рік. Хоча вступна кампанія до закладів освіти ще триватиме до 30 листопада, вже зараз, станом на 28 серпня, чисельність таких осіб становить 74 059 вступників. На сьогодні спостерігається суттєве збільшення чисельності вступників, порівняно з минулим роком.

«Зазначена практика ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, формування навчальних груп студентами різних вікових поколінь, непослідовність здобуття різних рівнів освіти негативно впливає на рівень національної безпеки і оборони України, деморалізує морально-психологічний стан військовослужбовців, які зі зброєю в руках захищають незалежність, територіальну цілісність України, забезпечують в умовах воєнного стану

дотримання прав і свобод громадян України, у тому числі і права на освіту військовозобов’язаним, яким держава вже забезпечила реалізацію права на освіту, а також компрометує систему освіти в Україні перед українським народом і міжнародними партнерами», – зазначається в обґрунтуванні законопроєкту.

Тепер про зброю. Перша партія американських танків Abrams прибуде до України вже цього місяця, повідомляє Politico із посиланням на власні джерела в оборонному відомстві США. «З 31 обіцяного перші десять танків Abrams Україна має отримати у середині вересня», – йдеться у матеріалі. Близько 200 українських військових нещодавно завершили освоювати Abrams на американській базі у Німеччині.

Видання додає, що: «Західні посадовці сподіваються, що отримання танків надасть Києву перевагу, необхідну для прориву російської оборони у чинному виснажливому контрнаступі».

Нагадаю: міжнародні партнери пообіцяли передати Україні близько 300 танків, серед яких: Abrams, Leopard 2, Challenger і Leclerk. 30 серпня Німеччина відзвітувала про передачу Україні нового пакету військової допомоги. А день перед тим США оголосили про пакет військової допомоги Україні на 250 млн доларів.

Нещодавно міністр оборони (коли газета дійде до читачів, ймовірно, він буде вже у статусі екс-міністра) Олексій Резніков в інтерв’ю Укрінформу заявив, що Україні потрібна ракета з дальністю 1500-2000 кілометрів, яка б могла атакувати глибокий тил росії. Київ над цим працює. Оновлені С-200, «Нептуни» і зброя на 700 км. П’ять несподіваних зразків власного озброєння, які нещодавно застосувала Україна, вразили світ.

«Але це мільярди грошей, які треба інвестувати в дослідження наших підприємців, випробування. Це треба було робити давно, тоді ми мали б своє ППО. Але у нас же було кілька С-300, ніхто ж не нападе. А сьогодні дякуємо партнерам за Patriot, NASAMS, SAMP/T, Iris-T, Piorun. Звісно, це треба робити, але є нюанс: нам не потрібна ракета, яка летить на 15 тисяч км, ми не плануємо воювати з партнерами, які знаходяться на відстані 15 тисяч км, нам достатньо ракети на 1,5−2 тисячі, щоб покривати територію москолоти, оркостану на болотах», – пояснив він.

Також Збройні сили України почнуть використовувати дрон вітчизняного виробництва SAKER SCOUT зі штучним інтелектом. «Програмне забезпечення SAKER, яке побудоване на алгоритмах штучного інтелекту, допоможе нашим військам ефективніше знищувати противника», – йдеться у повідомленні Міністерства оборони.

Система за допомогою просунутої оптики самостійно розпізнає і фіксує координати техніки противника (навіть замаскованої), негайно передаючи інформацію в командний пункт для ухвалення відповідного рішення.

«Це нівелює ризики «людської помилки», оскільки око оператора не завжди здатне вловити усі нюанси», – додали у Міноборони.

Ольга КУШНЕРИК

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #війна, #наступ, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Тернопільський “водоканалівець” Любомир Калиняк: «Я дуже люблю людей і свою роботу»
21:11, 6 Травня, 2024

Тернопільський “водоканалівець” Любомир Калиняк: «Я дуже люблю людей і свою роботу»

Блоги

ТОП новини тернопільщини: