Фахівці Тернопільського обласного центру контролю і профілактики хвороб дали відповідь на часте питання – чи потрібно зменшити споживання солі. Вони кажуть, найперше це варто хробити, якщо це призначив лікар. Якщо людина цілком здорова і здебільшого їсть цільнозернові продукти та страви з одного інгредієнта, то зменшувати споживання солі не треба. Однак, сіль може і нашкодити.
«Можете додавати сіль при готуванні страв чи класти на стіл, щоб при бажанні підсилити смак. Якщо ж ви споживаєте багато солі, знайте, що це може вам нашкодити. Але якщо її зовсім мізерна кількість у вашому раціоні або ви відмовилися від солі, це теж може бути шкідливо для здоров’я. І, як це часто буває в харчуванні, оптимальна кількість солі, яку можна додавати у їжу, буде десь між двома крайностями. Зайвий натрій в організмі затримує воду, це спричинює лишню вагу тіла, а також негативно позначається на роботі серцево-судинної системи. 2-3 грама солі в день достатньо для нормального складу крові, це якщо не споживати продукти із супермаркету, в яких занадто багато як солі, так і глутамату натрію. Тому тим, хто хоче позбавитись зайвої ваги, спершу треба відмовитись від вживання продуктів, які перенасичені натрієм», – кажуть медики обласного центру контролю і профілактики хвороб.
Перегляньте також:
- Підприємці з Тернопільщини підозрюються у переправі чоловіків закордон
- Друге місце в Україні: ТНПУ лідирує за працевлаштуванням