У Києві перший випуск військових капеланів, які завершили курси підвищення кваліфікації

Опубліковано:
7 Квітня, 2023
Підготовка тридцяти військових капеланів від п’яти релігійних організацій пройшла на базі Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка. В храмі Святої Софії відбулись заходи з врученням сертифікатів за участі військового керівництва, священнослужителів, представників державної влади.

Одним із таких випускників є капелан 105 окремої бригади територіальної оборони ЗС України Євген Флиста. Під час розмови ми запитали для чого потрібні подібні вишколи військовим священникам і що нового для себе дізнався отець Євген на курсах підвищення кваліфікації.

– Навчання було і є потрібне усім, бо реалії війни завжди змінюються, а також змінюються і стандарти. Тим паче, що зараз ми переймаємо досвід військової організації NАТО. Під час навчань ми проходили військовий вишкіл, тактичну медицину, поглиблену практичну психологію. Також як капелани, зобов’язані бути знайомі з традицією інших конфесій і релігій, які є в Україні, щоби вміло надати духовну опіку тим особам. Капелани, відповідно до своєї посади, мають бути обізнані у всіх військових напрямках, щоби, перебуваючи в складних чи небезпечних умовах, бути скоординовані та при необхідності, взяти на себе відповідальність за особовий склад. 

– Відомо, що капелани, котрі проходять службу в Збройних Силах віднедавна отримують офіцерські військові звання, Вас можна вважати повноцінним військовослужбовцем?

– Відповідно до закону України №4626 “Про Службу військового капеланства”, священнослужителі різних релігійних організацій, окрім УПЦ МП, які офіційно зареєстровані в Україні мають право стати в однострій зі всіма військовослужбовцями ЗС України, щоб сповна бути присутніми у житті військовослужбовця і його підрозділу під керівництвом командира відповідної військової частини. Сьогодні я молодший лейтенант капеланської служби військової частини А7033 та перебуваю в штатній чисельності частини. Загалом посада військового капелана передбачає офіцерське звання, а тепер, відповідно до даного закону, священнослужитель, при наявності відповідної вищої освіти, яка має бути в Державі визнана, отримавши мандат на капеланське служіння від своєї Церкви і від Департаменту з етнополітики та свободи совісті, від військової частини відношення (відповідний запит), через ТЦК та СП подає усі свої документи на присвоєння первинного військового звання і надалі заходить на офіцерську посаду.
Загалом капелан є тим, хто поруч. Тому, у сьогоднішніх реаліях, ми повинні вміти долати усі труднощі та бути підтримкою кожному військовослужбовцю, усього підрозділу і командира.

Спілкувався капітан Юрій Кульпа,
служба зв’язків з громадськістю 105 бригади.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #105 бригада, #капелани, #шевчук
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Сергій Гаріян
20:10, 20 Травня, 2024

Лікар Сергій Гаріян: «З початку війни ми прооперували майже десять тисяч військових»

Блоги

ТОП новини тернопільщини: