У Тернополі презентували колекцію арт-об’єктів військової тематики

Опубліковано:
14 Серпня, 2022

У фойє Тернопільського обласного краєзнавчого музею презентували колекцію арт-об’єктів військової тематики на благодійній виставці-аукціоні. Це частина мистецького проекту з Харкова.

Серед експонатів – розфарбовані військові гільзи, снаряди та ящики з-під гранат, каски, зібрані під час військового протистояння на Сході України, які створили митці-захисники на територіях бойових дій.

«Серед авторів цих робіт – художник Ігор Сенькін, графік, що працював у Художньому фонді України. У 80 – 90-х роках був одним із лідерів Альтернативно-молодіжної течії Харківський Рок-клуб. Його роботи знаходяться в приватних колекціях Німеччини та США. Також свої роботи представила Ірина Ільїнська — мисткиня, волонтерка, громадська діячка, яка займається живописом. З початком російсько-української війни в 2014 році стала активною учасницею багатьох мистецьких проєктів у Харкові та Києві. Зворушує до сліз каска, розмальована авторкою. На ній зображена Яна Червона, кулеметниця, військовослужбовець 46-го окремого батальйону спеціального призначення «Донбас-Україна» ЗСУ, волонтерка (псевдо «Відьма»), якої, на превеликий жаль, вже немає серед живих. Також автор творчих робіт, що представлені на виставці – Станіслав та Олена Пилипенко – громадські діячі, учасники революції гідності, волонтери з 2014 року. Станіслав – радіоінженер, фотожурналіст, арт-митець з шовкографії. Його дружина п. Олена – поетеса, підтримує і допомагає чоловікові в мистецтві. Виставка ініційована харківською громадською активісткою, волонтеркою, майстринею художнього тату, керівницею ГО «Схід і Захід Разом», ВГО «Вірне Серце родин загиблих воїнів Захисників України», людиною зі світлою душею, добрим серцем та запальним характером – Оленою Вовк. Її бажання допомогти родині нашого земляка з Теребовлянщини Назара Мялікгулиєва, котрий захищаючи Україну загинув 22 червня цього року на Луганщині, дало життєвий запал до проведення вистаки-аукціону. Благородна ідея мала велику місцеву підтримку. Адже Назар Мялікгулиєв, як військовослужбовець ЗСУ стояв на захисті України до останнього з 2014 року. Був щирим патріотом і обдарованим поетом, видав збірку «Критик до народу». Його життєвим кредом було: «Україну кохайте, Батьківщину любіть», – розповідають організатори.

Проект був започаткований ще у 2014 році, та якийсь час не реалізовувався, а після повномасштабного вторгнення російських загарбників – вперше відновив свою роботу. Головний задум – це доброчинність: об’єднати, допомогти і підтримати один одного – як показник зрілості сильної і відважної нації. Експозиція надзвичайно трепетно висвітлює болісні теми війни – це «живі» свідчення злочину росії проти мирних мешканців України.

Виставка діятиме впродовж серпня.  

null
null
null
null

 
null
null
null
null
null
null
null
null

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #арт-об’єкт, #мистецтво
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Сергій Гаріян
20:10, 20 Травня, 2024

Лікар Сергій Гаріян: «З початку війни ми прооперували майже десять тисяч військових»

Блоги

ТОП новини тернопільщини: