Фондом соціального страхування України профінансовано 46 страхових виплат для медпрацівників, яким встановлено інвалідність через COVID-19

Опубліковано:
17 Листопада, 2021

В Україні триває пандемія коронавірусу. Нових штамів інфекції тепер значно побільшало. Агресивніших. Небезпечніших. Наразі маємо два ефективні шляхи протидії поширенню короновірусної інфекції COVID-19 – вакцинацію та карантинні обмеження. Їх доповнюють на кожному робочому місці інструкції з охорони праці.

Наскільки підприємства та організації адаптувалися до такої безпрецедентної ситуації, створюючи безпечні умови для своїх працівників,  вимагаючи дотримання карантинних застережень і норм? Про це запитуємо у начальника управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області Федора Бортняка:

null

 

– Донедавна страхові експерти з охорони праці відділень УВД ФССУ в Тернопільській області часто стикалися з величезною помилкою, поширеною серед роботодавців: травматизм – це проблема, а профзахворювання – не настільки важлива тема. Коли пандемія постукала у двері кожного, керівники підприємств і особливо медичних установ зрозуміли: професійне захворювання може не лише забрати здоров’я, а й життя. Адже у світі поширення профзахворювань вже фактично досягло масштабів епідемії.

Спеціалісти Фонду соціального страхування України зазначають: зараження працівників під час виконання професійних обов’язків вірусом SARS-CoV-2 з подальшим розвитком та клінічними проявами COVID-19 – це гостре професійне захворювання, яке потребує розслідування і регламентується Порядком розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 № 337. Якщо медичний працівник не був у прямому контакті з інфікованим, а інфікувався в інший спосіб, такий випадок може бути визнаний, як не пов’язаний з виробництвом. Таких медичних працівників в області – 2417 осіб (станом на 15 листопада 2021 року), у 281 медпрацівника після розслідування комісія підтвердила професійне захворювання. І майже 97 тисяч жителів області вже пережили COVID-19.

– Роботи та небезпеки інфікування збільшилось у рази і для лікарів, і для медсестер, загалом для медичного персоналу. Ризик існує на всіх етапах надання медичної допомоги – на поліклінічному, догоспітальному, стаціонарному.

– Так, травми чи інфікування можна уникнути, якщо працівник дисциплінований і буде добре знати, чим може закінчитись нехтування вимогами охорони праці, яке він допустить. Це мають добре пам’ятати і роботодавці, і працівники. А робота всієї установи напряму залежить від першої особи, від вчасних вказівок, приписів та розподілення обов’язків та засобів. Керівник не просто має дбати про життєдіяльність організації, він відповідає за своїх працівників.

Днями від самих медпрацівників дізнався, що в одній із лікарень Тернополя є випадки, коли пацієнтів кладуть у стаціонар без результатів тесту на COVID-19. Коли приходять результати – переводять хворих у відповідне відділення, але в палаті, де лежав інфікований пацієнт, ланцюг захворювань поширюється. Звісно, різні бувають випадки і часто рятувати життя медикам доводиться в екстремальних умовах. Але не варто спеціально створювати ці екстремальні умови.

Крім того, будь-яке порушення безпеки праці потрібно аналізувати. І робити це необхідно а на конкретних прикладах, розбираючи весь ланцюг порушення та конкретизуючи кожну його ланку, щоб у подальшому уникнути біди.

Так намагаються працювати страхові експерти з охорони праці та працівники, які перевіряють обґрунтованість видачі листків непрацездатності відділень управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області у співпраці з усіма службами, дотичними до спільної справи – безпечної праці. Адже зберегти життя і здоров’я кожного працівника в тому числі можна активною просвітницькою роботою, щоб кожен зрозумів: його безпека – у його руках.

Уже менше населення нехтує можливістю зробити щеплення, та не всі готові дотримуватись антиковідних обмежень, ігноруючи засоби захисту. І коли пройшли вакцинацію, чомусь вважають, що маску носити вже не потрібно.

– Зрозуміло, що безпека праці – це ще й суспільний чинник, оскільки, якими б вагомими не були трудові здобутки, вони не можуть компенсувати людині втраченого здоров’я, а тим паче – життя. Це завжди було актуальним, а тепер – життєво важливе…

– Збереження життя і здоров’я людини набуває особливого значення з огляду на соціально-економічні та демографічні аспекти сучасного розвитку нашої держави.

Фонд соціального страхування України теж допомагає медичним працівникам, адже на організацію покладено пріоритетну функцію забезпечення соціальними гарантіями саме тих осіб, які прямо постраждали від пандемії. Це, у першу чергу, працівники, які захворіли на COVID-19, а також особи, зайняті обслуговуванням населення, самоізольовані під медичним наглядом і в спеціалізованих закладах охорони здоров’я. Крім того, Фонд продовжує реалізацію виплат за соціальним страхуванням за загальними страховими випадками.

Загалом станом на початок листопада 2021 року ФССУ профінансував 46 одноразових страхових виплат за кошти державного бюджету для медичних працівників, яким встановлено інвалідність, що настала внаслідок гострого профзахворювання на COVID-19.

Фонд профінансував надання одноразової допомоги відповідно до загальнообов’язкового державного соціального страхування для родин 168 працівників. Розмір зазначеної одноразової допомоги від Фонду становить 100 розмірів прожиткового мінімуму, встановленого на момент настання страхового випадку. Але це не поверне найрідніших.

Після завершення розслідування випадку інфікування медичного працівника COVID-19 за наявності необхідних документів виплати допомог здійснюються ФССУ в оперативному режимі. Працівники Фонду – на зв’язку з усіма особами, що мають право на виплати, консультують та допомагають зібрати необхідні документи.

– Сьогодні важливо довести роботодавцю, що йому вигідно мати здоровий трудовий потенціал, адже це майбутнє його бізнесу. Це, передусім, стосується медичних закладів…

– Скільки такого було: сьогодні страхові експерти з охорони праці провели навчання, повідомили керівнику підприємства про той чи інший недолік, який необхідно ліквідувати, а вже за кілька днів після цього, не усунувши проблему, з’являються нові випадки захворювань і травматизму.

Часто працівники приходять на роботу хворими, навіть не підозрюючи про це. А якщо й підозрюють, то вважають, що все одно працювати потрібно, адже необхідно годувати родини, тож належної уваги здоров’ю і певним симптомам не приділяють. А це може призвести до непоправного.

Ми не лікуємо людей, які страждають від хвороб. Лише допомагаємо фінансово пережити скрутні часи тим, хто захворів чи був контактний, травмований. І знаємо, як важко протистояти недузі.

Тому хочу ще раз нагадати всім жителям краю: дотримуйтесь карантину та інструкцій з охорони праці. Від цього залежить не лише ваше здоров’я і життя, а й усіх, хто поруч, зокрема медиків.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #коронавірус, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #хворі
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Тернопільський “водоканалівець” Любомир Калиняк: «Я дуже люблю людей і свою роботу»
21:11, 6 Травня, 2024

Тернопільський “водоканалівець” Любомир Калиняк: «Я дуже люблю людей і свою роботу»

Блоги

ТОП новини тернопільщини: