В Україні оновили умови отримання COVID-сертифіката про одужання: що змінилось

Опубліковано:
5 Листопада, 2021 о 13:43

З наступного тижня, українці які одужали від коронавірусу зможуть отримати відповідний сертифікат, який в умовах посиленого карантину дозволятиме без обмежень працювати, відвідувати заклади та пересуватись у “жовтій” та “червоній” зонах карантину.

Про це повідомляє пресцентр Міністерства охорони здоров’я. Там наголошують, що сертифікат про одужання від коронавірусу дійсний лише 90 днів.



“Сертифікат про одужання буде формуватися лише для тих, у кого лікар встановив діагноз COVID-19 від моменту запуску функціоналу нового сертифіката та надалі. Документ не згенерується, якщо ваш діагноз COVID-19 було встановлено до появи нового типу сертифіката, тобто у 2020 році чи раніше у 2021 році”, – пояснили у відомстві.

У МОЗ підкреслили, що обов’язковою підставою для його генерації буде медичний запис лікаря про встановлений діагноз, який відображатиметься в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ). Тобто особи, які після отримання позитивного ПЛР-тесту не зверталися до лікаря і лікар не вніс дані в ЕСОЗ — завантажити сертифікат не зможуть.

У пресслужбі Міністерства зазначили, що відповідні зміни сьогодні були схвалені урядом (відповідно до особливостей постанови КМУ № 1236 від 9.12.2020).

“На сьогодні у нас понад 400 тисяч українців хворіють на COVID-19 і мають підтверджений лікарем діагноз. Для них ми запускаємо новий вид документа — цифровий COVID-сертифікат на підставі одужання. Згенерувати його буде можливо в застосунку або на порталі Дія через 15 днів після підтвердження лікарем діагнозу COVID-19 в електронній системі охорони здоров’я”, – пояснила заступник міністра з цифрового розвитку Марія Карчевич.

Вона додала, що документ буде доступним для генерації та чинним протягом 90 днів. Отримати його можна буде не більше двох разів на рік за наявності підтвердженого і внесеного лікарем в електронну систему діагнозу COVID-19.

У МОЗ додали, що новий COVID-сертифікат буде двох видів:

  • внутрішній — для використання всередині країни в умовах “жовтого” та “червоного” рівнів епіднебезпеки;
  • міжнародний — для перетину кордону 45 країн, які входять до Довірчої мережі е-здоров’я ЄС.

Крім того, у відомстві нагадали, що усі, хто перехворів на COVID-19, на 28-й день від першого дня появи симптомів або лабораторного підтвердження діагнозу методом ПЛР/визначення антигену вірусу SARS-CoV-2, можуть безпечно вакцинуватись.

Раніше Міністерство охорони здоров’я вимагало відсторонити від роботи керівників 15 медичних закладів, де підозрювали підробку сертифікатів про вакцинацію проти COVID-19.

Також у Міністерстві охорони здоров’я розповіли, куди звертатися в разі виявлення фактів підробки результатів ПЛР-тестів, міжнародних свідоцтв про вакцинацію проти COVID-19 і COVID-сертифікатів.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #коронавірус, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #сертифікат, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Володимир Драбчук
09:43, 28 Вересня, 2024

Ветеран війни з Тернополя іде в гори у військовій амуніції, аби зібрати кошти для піхотинців

ТОП новини тернопільщини: