Сьогодні познайомимо наших читачів із цікавою постаттю письменниці на ім’я Наталена Королева. За однією із версій вона народилась 3 березня 1888 року у селі Великі Бірки, яке зараз знаходиться в складі Тернопільського району Тернопільської області. Правда існують інші версії, згідно з якими, письменниця могла народитись, або в місті Луцьку на Волині, або в монастирі Сан Педро де Карденья.

Що ж пов’язувало із Тернопільщиною Наталену Королеву? Перш за все те, що тут проживали її предки по батьківській лінії. Мова йде про її бабусю Теофілу роду Домонтовичів, яка мешкала в родовому маєтку в с. Великі Бірки.



Варто сказати, що батьком дівчинки був Адріан-Юрій Дунін-Борковський, польський граф, а матір’ю Лячерда де Кастро, яка належала до роду іспанських ґрандів. Під час пологів мати Наталени померла і вихованням дівчинки зайнялась бабуся із Великих Бірок.

Коли Наталені виповнилось 5 років, то вона переїхала до Іспанії , до родини матері. В родині матері існувала традиція, що остання дівчина в роду має стати черницею, саме тому Наталену готували до того, що вона має прожити все своє життя в монастирі. Проте від долі черниці, Наталену врятувала її мачуха чеська графиня Людмила Лось. У сімнадцять років Наталена їде Києва, де вступає до Інституту шляхетних дівчат. Там вона вчить іспанську, французьку, італійську, арабську, латинську та інші мови.

Від батька дівчинці передалось захоплення археологією. Тому наступним навчальним закладом, який обрала Наталена став Археологічний інститут в Петербурзі. За вивчення пам’яток литовської старовини вона отримала ступінь доктора наук. Дівчина продовжила здобувати освіту у стінах Академії мистецтв з дипломом вільного художника.

Далі Наталену чекали подорожі світом. У Франції, Італії, Іспанії, Помпеях і Єгипті вона займалася своїми археологічними розкопками, дослідженням старовини. Паралельно Наталена виступала як співачка в паризьких оперних театрах – у ролі Кармен.

В роки Першої світової війни вона стає сестрою милосердя в російській армії. В тій війні загинув її перший чоловік князь Іскандер із роду перських царів Ахемініді.

Після війни Наталена їде до Праги, де згодом знайомиться із своїм другим чоловіком. В архіві чеського міста Тршебонь досі зберігаються документи про її одруження з Василем Королівим-Старим. Подружжя оселилось в містечку Мельник коло Праги і прожило до смерті. Разом з чоловіком вони отримували гонорари за свої твори та невелику пенсію, яку Наталені виплачував Червоний Хрест. Виконували будь-яку роботу, навіть розписували церкви й малювали листівки.

null

Померла письменниця 1 липня 1966 року в Мельнику. Похована на цвинтарі Святого Вацлава.

Тетяна Яцечко-Блаженко

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Наталена Королева, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: