Гриби-парасольки, або гриби-зонтики – широко розповсюджені гриби з родини печерицевих (Agaricaceae). В Україні ростуть такі види грибів-зонтиків: гриб-зонтик великий або строкатий (Macrolepiota procera), гриб-зонтик сосковидний (Macrolepiota mastoidea), гриб-зонтик польовий (Macrolepiota excoriata) та гриб-зонтик червоніючий (Chlorophyllum rhacodes). Всі гриби зонтики їстівні гриби 4 категорії. Свою назву отримали завдяки незвичайному вигляду. Недосвідченому грибникові парасольки нагадують поганку, оскільки мають «спідничку» – кільце на ніжці. Проте останнім часом гриби-парасольки стають все більш популярними навіть серед початківців-грибників.
Перегляньте також:
- У Тернополі водій вантажівки наїхав на 47-річну жінку
- Культурна еліта України підтримала Тернопільський мистецький коледж імені Соломії Крушельницької
Рецепт № 1. Смажені гриби, на подобі відбивних(рецепт від дочки Наді).
Попередня обробка грибів. В нашому краї грибники з даних грибів беруть лише шляпки, хоч в інших країнах використовують їх всі. Чомусь у нас є пересторога, що ніжки дещо токсичні, так скажемо. Наприклад, в Росії роблять з ніжок котлети. Але ж ми не москалі та не будемо жартувати – «хто їсть ніжки парасольок – той москаль». Щось немає охоти експериментувати…
Зі шляпки ножем зішкрабують, так звану, «луску», потім в центрі шляпки вирізають дірку разом із залишками ніжки. Далі обережно миють під теплим струменем води, щоб не розломити шляпку, і, за рекомендацією дочки, відмочують ці шляпки в напівнасиченому розчині солі пів години. Все зробив, як книжка пише(тобто, як дочка казала) і не пожалкував. Розчин солі не лише ще більше очищує гриби, а ще їх і пом’якшує та додає ніжності. Перед приготуванням шляпки складають на рушнику та дають трішки підсохнути.
Інгредієнти. Шляпки грибів-парасольок, борошно, 1-2 курячих яйця, або заздалегідь приготований кляр(рідке тісто – як на млинці), олія, пів цибулини, мелений чорний перець, сіль.
Приготування страви. Цілі кружальця сирих, без варіння, шляпок грибів, або за бажанням порізані їх половинки, спочатку солимо, перчимо до смаку та викачуємо в борошні. Далі в збите яйце чи кляр і на розігріту з олією пательню. Смажимо з двох боків до золотистого кольору, з боків посипавши січеною цибулею. Перевертаємо обережно цілу шляпку двома дерев’яними лопатками, ними ж і знімаємо та кладемо на таріль. Якщо смажений гриб змастити кетчупом, то смакота посилюється. Це просто фантастика – смажені шляпки грибів-парасольок! Гурмани їх коштують навіть без хліба. Смачного!
Рецепт № 2. Грибна зупка.
Відразу скажемо – вона була не лише грибна, а ще й трішки гусяча, бо приготована на шийці гуски. Можна і на шийці вепра(жарт).
Інгредієнти. Очищені шляпки грибів-парасольок – невеликих 3-4, порізаних, на 1,5 л банячок; пів цибулини, пів середньої морквини, очищена та порізана картопля, пшоно(можна замість нього дати й квасолю, макарони чи тісто, гречку тощо), 1 невелика помідора, корінь сушений петрушки, лавровий лист, круглі бубки перцю чорного та запашного, зелень листя петрушки та кропу, сіль. Можна дати й на смак м’яса з птиці, свині чи худоби.
Приготування страви. Спочатку відварюємо м’ясне разом з різаною морквою та помідорою. Потім додаємо бараболю та пшоно, різані гриби, всі вище перераховані спеції, а після вимикання підігріву додаємо січену дрібно зелень (яка є). Даємо зупці настоятися 10-15 хв., от страва і готова. Смачного!
Віктор Аверкієв, фото автора