15 жовтня минуло 56 років від дня смерті Степана Бандери

Опубліковано:
16 Жовтня, 2015 о 14:53

15 жовтня, виповнюється 56 років від дня смерті голови Проводу ОУН Степана Бандери – людини-символу цілого історичного періоду боротьби за волю України.

Навіть мертвим він був і залишається небезпечним для російської імпері. Московська влада і спецслужби й досі вбачають у ньому і його послідовниках найзапекліших ворогів режиму. Тому вони вдалися до повномасштабної дискредитації провідника ОУН і всього, що з ним пов’язано, щоб тим самим знівелювати його моральний авторитет в Україні і за кордоном.



Для кожного з нас Бандера – це яскравий приклад незламного борця за Україну, саме він додає нам сил та наснаги до нових звершень в ім’я української нації. Гордимося тим, що маємо честь називатись його послідовниками, тим що ми «бандерівці»!

«Нашим природним середовищем стало вже змагання, змістом нашого життя — боротьба» (С.Бандера)

Не забуваймо, що головним нашим завданням сьогодні постає продовження справи С.Бандери – здобуття Української Самостійної Соборної Держави!

“Здобудеш Українську державу або згинеш у боротьбі за неї”

Довідкова інформація:

Останні роки життя Степан Бандера провів у Мюнхені (вул. Крайтмайр, 7), проживаючи під паспортом на ім’я Штефан Попель . Згідно з розробленою легендою, Стефан Попель був журналістом української газети “Український Самостійник” в Мюнхені. Діти провідника не знали свого справжнього прізвища і ким є їхній тато.

Оскільки на життя Бандери неодноразово планувалися замахи, провід ЗЧ ОУН прийняв рішення про збільшення його особистої охорони. Відтоді Провідника ОУН супроводжували 5-6 охоронців вранці з дому з Крайтмайрштрасе до організаційного бюра при Цеппелінштрассе, 67 і так само назад додому о 17-ій годині.

Зранку 15 жовтня 1959 р. Бандера виїхав автомобілем з дому після сьомої години в супроводі охорони на роботу. На Цеппелінштрассе він працював до обіду і о 12-ї годині поїхав додому, взявши із собою Євгенію Мак, з якою планував купити на базарі овочі. Після покупок він відвіз назад на роботу пані Мак та поїхав додому на обід. У під’їзді будинку, на сходах його зустріла людина, яку Бандера вже бачив раніше у церкві. Із спеціального пістолета той вистрілив у обличчя провіднику струменем розчину цианістого калію. Бандера впав непритомним. В 13:05 його знайшли ще живим залитим кров’ю, однак врятувати не вдалось. Медична експертиза виявила, що причиною смерті була отрута, особливістю якої є повне маскування під смерть від серцевого нападу.

Вбивцею виявився агент КДБ 30-річний українець , львів’янин – Богдан Сташинський (“Жабскі”, “Ковальчук”).

 

Незабаром особисто Шелепін у Москві йому вручив орден «Бойового Червоного Прапора». А два роки пізніше, 17 листопада 1961 р., німецькі судові органи визнали його вбивцею Степана Бандери, котрий діяв з наказу Шелепіна і Хрущова.

Могила Степана Бандери знаходиться на мюнхенському кладовищі.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: