Ситуація в Заліщиках де виявили хворого на коронавірус священика

Опубліковано:
21 Березня, 2020 о 20:43

Очільник району звертається до всіх з проханням не виходити без нагальної потреби з дому. Якщо потреба є – на двір йти лише в рукавичках і масках. Заліщики забезпечені продуктами і медикаментами. Інфекційне відділення готове.

На трьох в’їздах до міста чергують правоохоронці. Кого виявили з температурою – рекомендуватимуть звернутись до медиків . У разі відмови повідомлятимуть дані хворої людини на 103.



Заліщики живуть, магазини працюють, люди майже не виходять, а якщо де-не-де і є хто на вулицях – усі в масках. Людей на дворі дуже мало. Паніки немає. За потреби, в місто можна заїхати, – коротко розповів телефоном мешканець Заліщиків Василь (чоловік просив не називати публічно його прізвища. Редакції воно відоме – прим. авт.)

Обстановка психологічно не критична. Щоправда, проблема з виїздом за місто. Особливо тяжко дістатись у села, де проживають старенькі батьки. Принаймні, чіткої вказівки – пускають-не пускають, – жителі не мають. Через це певні незручності.

У районі засідає штаб, по обіді мають приїхати обласні фахівці, може, стане щось зрозумілішим, – розповів пан Василь. – Обіцяли перевіряти тих, хто працює. Дадуть знати, для яких підприємств буде зелене світло. Принаймні, з тих, що забезпечують життєдіяльність міста.

Щодо священника, у якого виявили коронавірус, люди між собою говорять, що його стан покращився.

– Звичайно, переживають, бо були у нього на службі, о. Олег взагалі дуже комунікабельний, прихожан у церкві дуже багато, – розповів пан Василь. – У нього діти і внучата є. Жінка працює в соціальній службі. Я особисто з ним спілкувався місяців два тому. Досі не вірю, що і до нас це дійшло…

Не стільки нарікають на хворого отця, скільки говорять за заробітчан, яких останнім часом чимало приїхало в район. Люди хвилюються, бо не знають, хто, звідки і що привіз. І хто з якої саме країни приїхав. Зазвичай в родинах це тримали у секреті. І навряд чи хтось після повернення з-за кордону, йшов на самоізоляцію. Не виключають люди, що саме таким чином підхопив вірус і священник.

Роман Краснюк, в.о. голови Заліщицької РДА, телефоном запевнив: одразу після нічного повідомлення про хворобу священника медики виїхали на місце та взяли для аналізу біологічні взірці у всіх членів родини, хто з отцем найбільше контактував. Проводили аналізи лабораторно. Результати вже є: коронавірусу у них не виявили.

– У районі все нормально, є продукти, їх підвозять, поліція обмежує рух, але, оскільки Заліщики не мають об’їзду, транзитний рух через місто все ж відбувається, – каже Роман Краснюк.- Запровадили карантин. Дотримуємось всіх заходів, що відповідають введенню надзвичайної ситуації.

Працює також і районні лікарні. Готовий до прийому пацієнтів і інфекційний блок.

– Є захисні костюми для медиків, а також набір необхідних ліків. Принаймні,на перших порах, – запевнив Роман Краснюк. – Я звертаюсь до всіх жителів району: сидіть вдома! Якщо є нагальна потреба вийти у магазин чи аптеку – виходьте в масках і рукавичках. Зараз це дуже важливо!

На сайті міськради Заліщиків є повідомлення від 20 березня про масове проведення дезінфекції.

– Працівниками Заліщицького міського комунального підприємства впродовж останнього тижня з метою запобігання поширення коронавірусу регулярно проводиться дизінфекція автобусних зупинок, дитячих та спортивних майданчиків, лавочок в парках та скверах міста, – йдеться на сайті Заліщицької міськради.

На виїздах із Заліщиків облаштували три карантинні пости. Там чергують правоохоронці, які змінюються через певний час. Медиків сюди не долучають, правоохоронці, кажуть, впораються самотужки. Адже в лікарів зараз і без того багато роботи, повідомив начальник відділу комунікації головного управління Нацполіції в області Сергій Крета.  

– Чергуватимуть пости цілодобово, – каже Сергій Крета. – Міряють температуру безконтактними термометрами всім без винятку, хто виїжджає із Заліщиків та в’їжджає у місто. Машин дуже мало.

Пости розташовані на трьох в’їздах до Заліщиків – з боку Чернівців, від Тернополя та Борщева.

– Їхня задача перевіряти всі авто, як провозять, скажімо, продукти, – міряють температуру людям і пропускають, – каже Сергій Крета. – Іншим рекомендують об’їжджати Заліщики. Якщо виявлять температуру – рекомендуватимуть викликати швидку чи повідомити сімейного лікаря. Як відмовлятимуться, – повідомлятимуть на 103, вказуючи дані людини та адресу, куди вона їде. До такої застосують карантинні заходи.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Заліщики, #коронавірус, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: