Смачні та прості страви з картоплі: топ-6 рецептів на будь-який стіл

Опубліковано:
1 Серпня, 2019 о 22:23

Запечена із хрусткою скоринкою або ніжне пюре з приємними нотками вершкового масла, яке тане в роті. М-м-м… і кожушок картоплі дуже личить. Дарма її записують до сільської їжі. Навіть у мішленівських ресторанах знайдеться більше як десяток різноманітних страв із картоплею. А ще цей овоч дуже корисний, його легко готувати та можна поєднувати з багатьма продуктами. Рецепти страв із картоплі в нашій добірці підійдуть і на свято, і для повсякденного столу.



Іспанська картопляна тортилья — варіант смачного сніданку

Тортилья в Іспанії готується з яєць і картоплі у вигляді пишного омлету. У деяких регіонах до неї зазвичай додають часник і цибулю. Ми також запозичимо цю іспанську традицію, щоб підкреслити смак картоплі.

Інгредієнти (з розрахунку на чотири порції):

5–6 яєць;

6–7 середніх картоплин;

головка ріпчастої цибулі;

1–2 зубчики часнику;

оливкова олія (можна замінити соняшниковою);

сіль, перець на смак.

Приготування:

Картоплю відварюємо в підсоленій воді з лавровим листком.

У сковороді на добре розігрітій олії трохи підрум’янюємо дрібно порізані часник і цибулю.

Готову картоплю зціджуємо та товчемо на пюре.

Яйця солимо та перчимо, збиваємо вінчиком.

Змішуємо картоплю з часниково-цибулевою засмажкою та збитими яйцями, добре перемішуємо. Суміш перекладаємо в сковороду та підсмажуємо на олії з обох боків.

Подавати можна із зеленню, помідорами та м’ясними продуктами.

Картопляні кульки з сиром

Зі звичайного картопляного пюре готують цікаві та водночас прості закуски. Наприклад, у Польщі дуже популярні зрази, а у Франції кульки з твердим сиром. На фото виглядає апетитно. Спробуємо!

Інгредієнти:

700 г картоплі;

250 г сиру;

3 яйця;

2 столові ложки борошна;

дрібка солі та сушеної паприки;

сухарі для панірування;

часник;

рослинна олія.

Приготування:

Готуємо сухе картопляне пюре без масла та молока.

Твердий сир нарізаємо кубиками по 1 см.

Кладемо в пюре яйце та борошно, додаємо для смаку подрібнений часник і паприку. Ретельно перемішуємо та формуємо невеликі кульки. У центр кожної кульки кладемо кубик сиру. Щоб зручніше ліпити картопляне «тісто», руки змочуємо водою.

В окремому посуді збиваємо яйця для кляру.

Картопляні кульки занурюємо в кляр, потім у сухарі та смажимо в олії до золотавої скоринки. Можна готувати у фритюрі.

Готові кульки викладаємо на рушник, подаємо, поки гарячі. Ніжний сир усередині та хрустка скоринка зовні створюють неповторний смак.

Човники картопляні з начинкою з грибів

Страви з картоплі з грибами — це наша класика. Картопля поєднується з грибами в будь-якому вигляді. Як варіант смачної та ситної вечері пропонуємо приготувати картопляні човники. На бажання гриби можна замінити начинкою з м’яса.

Інгредієнти:

6 великих картоплин;

200 г печериць (глив);

100 г твердого сиру;

велика цибулина;

150 г вершкового масла;

сіль і чорний перець на смак.

Приготування:

1. Картоплю треба добре помити щіточкою та відварити в кожушках.

2. Поки варяться картоплини, візьмемося за гриби: нарізаємо їх невеликими пластинками та разом із цибулею обсмажуємо на вершковому маслі. Солимо та перчимо на смак.

3. Готову картоплю розрізаємо на дві частини, виймаємо серединку. В отримані човники кладемо грибну начинку, посипаємо тертим сиром і ставимо в розігріту духовку на 10 хвилин.

4. Човники викладаємо на велике блюдо з листям салату.

«Трояндочки» з начинкою з фаршу

У давні часи в багатьох країнах картоплю готували тільки королям. У це легко повірити, якщо поглянути на деякі картопляні шедеври кулінарії. Впевнені, що цю страву смакував сам Людовик XVI або пристрасний шанувальник картоплі польський король Август Сильний.

Інгредієнти:

400 г фаршу;

800 г картоплі;

1–2 цибулини;

100 г вершкового масла;

2 жовтки;

100 г сиру;

приправи — чорний перець, мускатний горіх, сухий часник;

сіль.

Приготування:

Чистимо картоплю та варимо в злегка підсоленій воді. Для аромату кладемо лавровий лист.

Готуємо начинку. Цибулю ріжемо дрібними кубиками, тушкуємо в олії до м’якості. Додаємо до цибулі фарш, солимо та перчимо. Смажимо до готовності м’яса. У нашому рецепті фарш із курки. На бажання можна робити зі свинини або індички: вийде трохи соковитішим.

Картоплю розминаємо на пюре, додаємо вершкове масло, натертий сир, приправи та жовтки. Ретельно перемішуємо.

Готове пюре перекладаємо в кондитерський шприц.

Деко встеляємо папером для випічки та видавлюємо зі шприца картопляні кошики. Спочатку робимо основу, потім всередину кладемо фарш і зверху закриваємо пюре.

Запікаємо в духовці 10 хвилин за температури 200 градусів у режимі «Гриль». Страва виходить красива та незвичайна.

Картопляна запіканка з капустою

Ніжна запіканка з капустою — чудовий варіант корисного обіду або вечері. Її можна готувати в пісному варіанті або в звичайному, як у нашому рецепті.

Інгредієнти:

10 середніх картоплин;

невеликий качан капусти свіжої білокачанної;

середня цибулина;

столова ложка томатної пасти;

морква;

2 столові ложки сметани;

яйце;

сіль, чорний перець.

Приготування:

Картоплю треба відварити та зробити пюре.

Цибулю ріжемо кубиками, моркву тремо на тертці, капусту шаткуємо.

Обсмажуємо цибулю з морквою, потім засипаємо капусту та тушкуємо під закритою кришкою 10–15 хвилин. Як тільки капуста буде готова, додаємо томатну пасту, чорний перець і сіль. Томимо ще 5 хвилин.

У пюре вбиваємо сире яйце та додаємо сметану.

Форму для запікання змащуємо олією або встеляємо фольгою. Умовно ділимо пюре на дві частини, одну з них одразу викладаємо у форму та розподіляємо рівним шаром по всьому дну. Наступний шар — тушкована капуста. Закриваємо овочі другою частиною пюре та ставимо в розігріту духовку на 20–25 хвилин (200 градусів).

Подаємо запіканку гарячою як основну другу страву або гарнір до м’яса. На смак можна додавати сир або змащувати верхівку майонезом.

Рагу з кабачків і картоплі

Овочеве рагу — універсальна страва на вечерю чи обід. Воно виходить легким і водночас ситним.

Інгредієнти:

5 великих картоплин;

цибулина;

великий кабачок;

2–3 помідори;

солодкий перець;

середня морква;

часник;

сіль і перець.

Приготування:

Овочі миємо, чистимо та готуємо: моркву тремо на тертці, цибулю дрібно ріжемо, картоплю та кабачок нарізаємо кубиками.

Цибулю з морквою обсмажуємо на олії. Коли овочі стануть м’якими, додаємо кабачок і солодкий перець. Тушкуємо 2–3 хвилини.

Знімаємо з помідорів шкірку, ріжемо кубиками або тремо на тертці разом із часником, додаємо до овочів.

У каструлі з товстим дном злегка обсмажуємо картоплю. Кладемо овочі з заправкою, підливаємо трохи води та тушкуємо рагу під закритою кришкою 20 хвилин. Солимо та перчимо на смак. Подаємо із зеленню.

Смачного!

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #картопля, #рецепт
Коментарі





Інтерв'ю
«Spektr» – нове лице відомої стоматології
10:14, 17 Листопада, 2024

«Spektr» – нове лице відомої стоматології

ТОП новини тернопільщини: