Досвідчені грибники знають ціну білого гриба : знайти його складно, аромат у нього неймовірний, на смак майже як курка і коштує дорого.
На сироїжки і опеньки після нього навіть дивитися не хочеться! Шкода тільки, що настільки цінний гриб в руки потрапляє не так часто. Якщо тільки не вирощувати його у себе на городі або на підвіконні …
Перегляньте також:
- Правильне зберігання капусти: запобігаємо розвитку хвороб та гниття
- Чим підживити озимий часник у листопаді для великого врожаю
Так, так, і ще раз так: білий гриб прекрасно почуває себе на дачі, в розсаднику і навіть в горщику з квітами. Можливо, справжні мисливці за грибами будуть проти такого підходу, але кожен кулінар оцінить по достоїнству можливість додати трохи дорогоцінного інгредієнта в суп, соус, гуляш, гречку та інші крупи.
Домашні білі гриби
Сезон білих грибів починається в липні і триває до кінця вересня. За цей час потрібно знайти один-два великих зрілих, навіть старих гриба. Як тільки ви це зробите, вважайте, справа в капелюсі.
У капелюсі містяться мільярди спор . Кожна з них знаходиться в сплячому режимі і не представляє цінності, поки не прокинеться. Існує багато чинників, від яких це залежить, але, якщо гриб виявляється в шлунку тварини (а їдять білі гриби білки, зайці, кабани та інші), спори в ньому прокидаються в процесі бродіння і, потрапляючи в грунт, дають життя міцелію – грибниці.
З огляду на ці умови, не дивно, що гриби доводиться подовгу шукати. У домашніх умовах все це проходить за іншими законами: в грунт потрапляють тільки пробуджені спори , і ймовірність того, що з них виростуть гриби , збільшується в сотні і тисячі разів. А пробудити їх зовсім не складно.
Вам знадобиться:
2 старих великих білих гриба
4 літри води (не з-під крана, а справжньої, дощової або з колодязя)
50 г живих дріжджів
Знайдіть гриби або купіть на ринку зрілі. Спори знаходяться на нижній стороні капелюшка. Гриб може бути навіть трохи трухлявим – це не має значення.
Прокрутіть гриби через м’ясорубку, тільки не мийте їх перед цим. Отриману кашу розведіть водою, щоб було зручніше перемістити кашу в тару об’ємом на 5 літрів. Це може бути баклажка від води зі зрізаним верхом.
Додайте до грибної каші дріжджі і акуратно перемішайте їх. Розбавте все рештою води, прикрийте тару ганчірочкою зверху і поставте її в темне тепле місце на 2 тижні.
Приблизно стільки часу знадобиться спорам, щоб вони активізувалися. Чотирьох літрів суміші вистачить на цілу бочку води. Тільки обов’язково врахуйте, що вода не повинна бути оброблена, інакше навіть мінімальна кількість дезінфікуючих речовин може вбити спори.
Потім залишається тільки полити ділянку сумішшю. Гриби можуть з’явитися вже через 2 тижні, спочатку їх буде небагато, але піввідра цілком можна зібрати. Вони будуть рости до самої осені, а основний урожай розраховуйте отримати на наступний рік, коли грибниця повністю пристосується.
Зривати їх слід молодими, розміром з долоню. Як правило, грунт на ділянці їм не підходить і вони швидко псуються. Це ніяк не впливає на їх смак і завидну врожайність.
А щоб вирощувати білий гриб вдома , потрібно взяти всього 100 мл грибної суміші з вийшовших чотирьох, розбавити її літром-другим настояної води і полити домашні квіти. В такому випадку урожай потрібно чекати до зими, він буде з’являтися прямо в горщиках на підвіконні. До речі, не обов’язково, щоб у горщику були квіти: якщо є зайві вазони, пора пустити їх в хід.
Якщо ж все горщики вже зайняті, запам’ятайте, що найкраще для розведення грибів підходять лілії. Саме з їх корінням грибниця утворює вигідний симбіоз. В цьому плані любителям цих кімнатних рослин пощастило більше, ніж кому-небудь ще.
А адже вся справа тільки в пробудженні спорів . Метод практикується вже давно, так що залишається тільки спробувати виростити делікатес по вже перевіреній технології. Грибний суп має всі шанси стати першою стравою з домашніх білих грибів , адже їх потрібно зовсім не багато, щоб подарувати страві чудовий аромат.