Коли достиглі кокоси падають з пальми на металевий дах… звук від удару моторошний. Хочеш не хочеш – здригаєшся і серце ховається в п’яти. Потім ще довго приходиш до тями. Навіть якщо знаєш, що таке може повторитися, все одно лякаєшся, бо несподівано. Така вже природа людського страху. І тоді з вдячністю згадуєш Україну, де на дахи можуть падати окрім достиглих яблук жолуді, хоча, це за умови, якщо біля хати росте крислатий дуб, або рясні дощі, а ще – лютневі сніговії. У будь-якому випадку останнє таки краще. До слова. В Італії на дахи падають достиглі помаранчі…
Кокосові пальми – універсальні дерева: їх називають деревами життя і використовують повністю, від кореня і до маківки. З плодів виробляють смачний коричневий кокосовий цукор, із серцевини – білосніжну стружку для харчової, косметичної та фармакологічної промисловості. Для косметичної індустрії – це просто клондайк. У харчовій – ще більше, надзвичайно корисна кокосова олія, яка багата білками. Коли серцевина ще добре не зміцніла, тоді її можна легко відділити і дістати. Називається ця посмакіть малай’я. Коли відтиснути вже помелену стружку – кокосове молоко. У сільській місцевості кокосові гаї (або поодинокі поблизу хатинок) – це справжній порятунок тоді, коли спека сягає свого апогею. Мало не забула: старі кокоси (плоди) незамінний атрибут у всіх індійських храмах, незалежно від віросповідання чи конфесій. Уже доведено, що вони під час молитовного читання (за формою нагадують ауру людини) і легко втягують в себе негативну інформацію, яка є в полі людини. Надзвичайно красиві кокосові гаї, які щойно-щойно «спинаються» на ноги-стовбури і викидають по кілька крислатих розкішних листків. Власники таких невеличких садків білять молоденькі стовбури і тоді мимоволі, хочеш-не хочеш, згадуєш рідну Україну. Стовбур дорослого дерева використовують на будівництві, а з листя плетуть покрівлю або стіни для хатинок, чи ж загорожу. Із тернополянкою Мар’яною Мінчук нам пощастило долучитись до цього диво-плетіння і відчути себе на якусь мить… аборигенами Аравійського моря.
Перегляньте також:
- Буцнів – загублені шедеври під Тернополем (Фото)
- На Тернопільщині є печера, до якої приїжджають туристи з закордону (Фото)
Дозрівають плоди кокосової пальми 8-10 місяців. Ходити під ними вкрай небезпечно: вага стиглого кокосу від 1-го до 3-х кг. Виявляється, щороку від падаючих кокосів гине до 150 осіб. Люди бояться у морі акул, але дозволяють собі безпечно прогулюватися під згаданими пальмами. Знімають їх індійці з дорослого дерева вручну: нагадують наших електромонтерів. Тільки в останніх на ногах «кліщі», а в індійських чоловіків – мотузки. Проте, це не заважає їм спритно рухатись слизьким деревом. Між тим, кокосова вода є універсальним донором, вона ідентична плазмі крові людини. Це природний ізотонічний напій, який має той самий рівень електролітного балансу, як і наша кров.
Фото: Валентина Семеняк