Разом з «Книгою Добра» країнами Балтії подорожують і школярі Тернопільщини

Опубліковано:
17 Січня, 2019

Міжнародний соціальний проект “Книга Добра” в Україні стартував 8 лютого 2017 року. Проект є продовженням Міжнародного соціального проекту “Діти за мир у всьому світі”. 

У січні 2019 року “Книга добра” зібрала навколо себе дітей-авторів та почала свою мандрівку Балтійськими країнами. Разом з “Книгою Добра” у трьох країнах подорожували та презентували унікальне видання школярі Тернопільщини. 

Ольга Урманець, керівник гуртка «Початкове технічне моделювання», Великобірківський будинку творчості школярів: “В складі делегації послів миру і добра з України семеро дітей з Великих Бірок та заступник директора Великобірківського БТШ.”

Соломія Злонкевич Віталіївна, заступник директора Великобірківського будинку творчості школярів: “Книга Добра” активно продовжує свою подорож. Протягом перебування у Литві учасники проекту мали змогу насолодитися екскурсією по Вільнюсу. Ми ходили чарівними вуличками міста та побували в Українському сквері, де стоїть пам’ятник Т.Г.Шевченку. 11 січня ми завітали у Латвію. Учасники та організатори проекту зустрілись із головою парламенту пані Інарою Мурнієце та передали їй на зберігання у головну книгозбірню Книгу Добра. Наша Яна Жук у свій день народження мала честь вручити цю книгу пані Інарі. Також дітям було проведено пізнавальну екскурсію Будинком парламенту.17 січня 2019 року Книгу Добра буде презентовано на засіданні Латвійського парламенту.”

«Книгу добра» делегація з України презентувала у Литовській Республіці. Діти заколядували для мера міста Тракай та спільно з Міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним «Книгу Добра» передали Міністру закордонних справ Литви Лінасу Лінкявічюсу.

Далі унікальне видання передали у головну книгозбірню Латвії – книгу прийняла голова парламенту Латвійської  Республіки Інаріа Мурнієце. Учасники подорожі з України познайомились на екскурсії з містом Рига.

Естонська Республіка буде третьою країною, де буде зберігатися «Книга Добра». Для національної бібліотеки Естонії «Книгу Добра» передали  українські діти спільно із Посольством України в Естонії, Конгресом українців в Естонії, Центром української культури у м.Таллінні та за участі голови парламенту Ейкі Нестора. У м. Таллінн діти познайомились з людьми, які створювали сторінки для «Книги Добра», які своїми руками зібрали кожний екземпляр книги. Також провели чудовий час знайомлячись з казковою столицею Естонії.

Ольга Урманець: «У серпні унікальну «Книгу добра» вже передали у бібліотеку Ватикану, а у Міжнародний день Добра, 13 листопада 2018р. ще 5 дітей  з смт. Великі Бірки мали нагоду  зустрітися із Патріархом Варфоломієм І в Туреччині і отримали благословення на свої добрі справи. Також у делегації були діти з Тернополя, зокрема учні ліцею №21 – спеціалізованої мистецької школи імені Ігоря Герети. «Книга Добра» – об’єднала тисячі дітей і дорослих з метою пошуку унікальних історій про добро в усіх його проявах. Проект реалізовували за підтримки Міністерства закордонних справ України, Міністерства закордонних справ Естонії, Міністерства людських ресурсів Угорщини, народного депутата і письменниці Марії Матіос і з благословення Його Преосвященства Любомира Гузара. На першому етапі проекту діти та дорослі з усіх регіонів України писали реальні історії. На адресу організаторів проекту надійшло тоді більше 3 тисяч унікальних історій про добрі, мудрі вчинки безкорисливих людей з чуйним серцем і хорошими помислами. З них було відібрано сотню найцікавіших історій, серед яких історії наших великобірківчан сестричок Юлії та Валі Гайдукевич і Олександра Боєчка .»

Другий етап проекту «Книга Добра» був присвячений створенню унікальних малюнків до історій майбутньої книги. Організатори отримали близько 40 тисяч ілюстрацій до вже написаних історій про добро і вибрали 100 найкращих. Серед переможців ІІ етапу також є робота вихованки Великобірківської БТШ Злонкевич Юстини.

На завершальному етапі відібрали 50 історій і малюнків, які увійшли до «Книги Добра».

Ольга Урманець: «Книгу виготовляли у Центрі української культури в Таллінні, яким керує уродженець Великих Бірок, а сьогодні відомий український  культурний та громадський діяч Естонії Анатолій Лютюк. Особливість книжки ще й у тому, що її виготовляли за унікальною середньовічною технологією на особливому папері, який зберігається кілька тисяч років. Папір виготовляли з бавовни і сушених трав. На кожну сторінку створили окреме кліше, де вивели історії про добро каліграфічним почерком.»

Усього виготовлено 100 ексклюзивних екземплярів «Книг Добра» (на черпаному папері) та 10 тисяч її друкованих примірників. Презентацію «Книги Добра» заплановано у 50 країнах світу у найбільших бібліотеках світу.

Міжнародний соціальний проект «Книга добра» реалізується Благодійним фондом «Чисті серцем», Центром української культури в м.Таллінні, Державним самоврядуванням українців Угорщини, за підтримки Міністра закордонних справ України Павла Клімкіна.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Фото соціальні джерела фонд “Чисті серцем”

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #балтика, #книга, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: