Усі знають, що хворобливий стан позначається підвищенням температури тіла. Проте буває, що температура, навпаки, знижується, пише газета “Експрес”.
– Загалом, нормою вважається температура тіла від 35,5 до 37 градусів. Якщо температура тіла нижча, ніж 35,5 – це перша ознака суттєвих проблем зі здоров’ям, – каже Олена Решетник, сімейний лікар вищої категорії.
Перегляньте також:
- Друге місце в Україні: ТНПУ лідирує за працевлаштуванням
- У Тернополі водій вантажівки наїхав на 47-річну жінку
– Скажіть, а коли температура може підвищуватися чи понижуватися не через хворобу?
– Температура тіла забезпечується унікальним механізмом терморегуляції, який змушує триматися її в середньому показнику 36,6 градуса. При хворобах температура тіла зазвичай підвищується. Хоча, наприклад, при інтенсивній фізичній роботі або фізичному навантаженні температура також може підвищуватися до 37 градусів – це варіант норми.
Але бувають стани, за яких вона може понижуватися. І це не завжди є ознакою патології. Наприклад, фізіологічно температура тіла знижується під час сну. А також з віком — це пов’язано із згасанням функцій ендокринної системи. Метаболізм сповільнюється, жири не розщеплюються, тепло не виділяється, відповідно, знижується температура тіла. І це є прикладом захисної реакції – так сповільнюються процеси старіння.
– Та все ж, якщо відкинути вік і сон, на що вказує постійно низька температура?
– Часто тривале зниження температури тіла вказує на гіпотеріоз (зниження функції щитоподібної залози) і на те, що знижено енергетичний баланс організму. Це свідчення того, що внутрішні ресурси організму вичерпуються. Наприклад, таке буває після тривалої хвороби, особливо вірусної, у післяопераційний період. При харчовому виснаженні, коли жінки довго сидять на дієтах, у них знижується температура тіла, бо це захисна реакція організму на брак енергії. При емоційному вигоранні організм теж вимушено знижує температуру тіла для економії тепер уже психологічних ресурсів.
– А коли понижена температура тіла може бути небезпечним сигналом?
– Коли замість підвищення температури під час інфекційних хвороб організм її, навпаки, знижує — це говорить про збої в імунній системі. Така атипова реакція організму на вірус чи бактерію лише погіршує стан. Врешті, понижена температура може бути свідченням захворювань головного мозку, нейроциркуляторної чи вегетосудинної дистонії, гіпотонії.
– Що робити в таких випадках?
– Насамперед, слід встановити причину. Якщо це наслідок виснаження, декілька днів відпочинку та збагаченого вітамінами харчування нормалізують температуру. Якщо зниження температури є дистонічним явищем, слід тонізувати організм. Для цього вживайте більше продуктів із йодом (морепродукти, морська капуста, йодована сіль). А з природних тоніків — звіробій (він активізує щитоподібну залозу та наднирники, а також підвищує тиск та температуру тіла), калган, родіолу рожеву, женьшень, елеутерокок, шипшину (регулює роботу щитоподібної залози, тиск і температуру), глід (але знайте, що він знижує тиск). А ще щойно відтиснуті соки – цитрусові, яблучні, морквяні, бурякові (проте свіжий буряковий сік має трохи відстоятися).
Марина МОРОЗ