Теребовлянці по особливому провели 921-й День народження свого міста

Опубліковано:
9 Липня, 2018 о 22:13

В Теребовлі власне саме свято День міста проводиться традиційно 7 липня, на Івана, але цього року напередодні, 6 липня, відбулись дві події, приурочені святкуванню, а саме – в центрі КІД виступив гурт «Теребовлянський формат» та ввечері проводилась екскурсія Теребовлянським замком. 8 липня на міському стадіоні «Колос» виступали гурти «Медовий полин» з Борщева, «Вшистко» зі Львова і «Плач Єремії» з Тарасом Чубаєм.

День – І. 06.07.2018р.



Цього дня на передодні свята теребовлянців порадували жартівливі хлопаки та чарівна краля з гурту “Теребовлянський формат”, де одним із активістів є Назар Турковський. Вони віртуозно, цікаво та захоплююче провели гумористичне шоу “Теребовля – 920+1”, що було їх новою програмою. Назар розповів наступне: «Ми із своїм шоу виступаємо вже третій раз. У новій програмі ми намагалися підібрати теребовлянські різні події, дії та висловлювання деяких наших людей, обробивши їх та представивши в гумірному плані. Це, наприклад, як наша футбульна команда «Нива» буцім то попала в суперлігу і як там все відбувалося. Також відобразили ми українські весільні традиції, сцени на базарі, різні інші події. В нашому гурті виступає 15-річний Ярік(Ярослав) Вархоляк із вулиці Каптури, що в с. Застіноче(як він каже – Застіноче плавно переходить в Каптури, хоч насправді все навпаки), це дуже кмітливий хлопець, душа компанії, нещодавно брав участь на телеканалі СТБ в кулінарному проекті «МастерШеф. Підлітки». Крім того, Ярослав депутат молодіжної міської ради. Ну й іншим нашим хлопцям, як то кажуть, палець в рот не покладеш, бо разом з рукою відкусять. В новій програмі є багато пісень про рідний край, танці та жартівливі сценки-мініатюри. В шоу, як ви бачили, був розіграний один квиток на концерт Тараса Чубая, який відбудеться 8 липня, а також подарунок солодощів від нашого спонсора Олі Гнатьо. Остання також прокоментувала подію та розповіла цікаве про заснування «Теребовлянського формату»: «Ми з Назаром давні знайомі й він декілька років тому звернувся до мене з пропозицією створити гурт із жартівним профілем. Відразу не дуже виходило, але потім ми із своїх знайомих таки створили гарну команду, з того часу я також у ній беру участь, але не на сцені, а поза нею. Я виступаю як спонсор, виставляю свою продукцію, а це різноманітні солодощі, які йдуть, крім того, як подарунки, призи для переможців різних конкурсів у програмі».

А ввечері цього ж дня засновник Теребовлянського туристично-інформаційного центру, який діє ось вже рік, Степан Зелінський в образі князя Василька Теребовлянського вперше за всю історію міста провів надзвичайно цікаву та змістовну екскурсію вечірнім Теребовлянським замком, яка розпочалася о 22.00 і приблизно в такій же порі буде проводитися і надалі. І було цікаво, таємниче йти в темноті доріжками Замкової гори, лісу при освітленні лише факелів. Найбільше захоплення даний захід викликав у діток, вони часто задавали запитання та самі відповідали на запитання екскурсовода, за що й отримували заохочувальні призи.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

День – ІІ. 07.07.2018р. Молодіжний парк. Свято Івана-Купала.

З шостої години вечора цього дня в парку розгорнулося ярмаркове містечко «На березі Гнізни», де народні майстри демонстрували продукцію своїх ремесел, проводили майстер-класи. Потім мешканців міста, гостей та учасників свята вітали мер Теребовлі Сергій Поперечний, голова Теребовлянської РДА Юрій Ништа, а біля сцени розгорнулося незвичне і не бачене ніким досі дійство – дівчата та молодиці, вдягнуті в купальські шати, пронесли  величаво та граціозно величезний, завдовжки 225м, купальський вінок, трипільський символ, сплетений із купальського зілля. І такий вінок буде рекордом на всю Україну. Ось, що про нього і свято розповіла заступник голови міськради Людмила Колісник: «Цей вінок є вже другим теребовлянським рекордом, бо перший був минулого року, то була величезна вишиванка. Зілля до вінка збирали, привозили, а потім з нього плели самі працівники Теребовлянських Центру КІД, Княжої книгозбірні та інші, плели цілу добу. Цікавим цього року була й вистава-містерія “Чари купальської ночі”, виконана артистами ЦКІД».

І дійсно, вистава вдалася на славу, зачарувала глядачів, а ще вдало та ефектно підібране світло, декорації та костюми артистів. Танок біля ватри також викликав неабиякі емоції у присутніх, до нього подалося пізніше багато охочих.

Але передували виставі конкурси, ігри, забави від Центрів КІД Теребовлянської громади. Особливо у всіх викликав захват виступ артистів із центру КІД с. Ласківці, які виконали жартівливу пісню з танцем та інсценізацією «А ми з тобою ходим в баньку…» Крім того, в парку діяли різноманітні дитячі атракціони, відвідувачі мали можливість поласувати вишуканими смаколиками, гарячими стравами та прохолодними напоями. Завершили свято того дня танці під живі музики гуртів центрів КІД Теребовлянщини.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

День – ІІІ. 08.07.2018р. Міський стадіон «Колос». Концерт.

Про гурти, які виступали цього дня, розповів один з ведучих концерту – Володимир Худий: «Перший гурт це «Медовий полин». Його хлопці з Борщова зібрали ще в 2007 році й тепер їх шестеро учасників. Вони творять веселу позитивну музику і  втілюють задумане в життя, в закромах мають демо-альбом “йDemo”, виступають по області та по всій Україні. Це прикольні хлопці, особливо Дунець Костянтин, який сам на себе каже, представляючись на концертах так «Я горлаю в мікрофон і при цьому лажаю на гітарі». Характеристика інших учасників гурту зі слів Костика виглядає наступним чином: «Корсун Юрій – певно не лажає на гітарі і вчить всіх, як грати.  Рибак Володимир, Риба – грає і вчиться на басу, Долінський Павло – товче з цілої сили по тому, що залишилось від казьонних барабанів, Курик Калян Іванович – лабає на “чіста чьорнам” акардійоні, Славік Чубак – підспівки, піаніно, тарахкотіла».

І дійсно, хлопці показали себе віртуозними музиками та порадували глядачів репертуаром вишуканих жартівливих пісень. Так, що оваціям глядачів не було меж і виконавців викликали не раз на біс. Особливим був і «прикид»(за словами того ж Костика) музикантів –  у керівника папаха на голові, а сам він оголений до поясу, решта хто в чому, але всі підперезані чорними плахтами з борщівським вишиваним узором. У перервах між піснями Костянтин постійно сипав жартами, вітав і хвалив теребовлянців, та в той же час привітно кепкував з них. Напевно сенс назви гурту якраз і полягає в тому, що вони з одного боку солодкі, мов мед, а з іншого – гіркі(бо в піснях висміюють факти з життя суспільства, окремих людей тощо), мов полин.

Сьогодні пісні вітчизняного виробництва можна почути частіше, ніж кілька років тому, а конкуренція серед молодих гуртів постійно зростає. Про гурт «Wszystko» зі Львова далі розповідає Володир Худий: «Яскравий і драйвовий гурт Wszystko, чи не єдиний у Львові кавер-бенд, який займається пропагандою саме української музики. Окрім насолоди від голосу і таланту учасників наші глядачі відчули себе ніби на концерті улюбленої зірки, завдяки широкому їхньому репертуару, в якому є пісні від Білоножка, Миколайчука і Зіброва до «Бумбоксу», «Другої ріки» та «Океану Ельзи». Також хлопці є резидентами декількох клубів, і є одним з найбільш виступаючих колективів Львова. Гурт посів 5 місце серед 39 гуртів, що виступали на вуличних сценах Львова у рамках міжнародного джазового фестивалю «Alfa Jazz Street Music», увірвалися в ефіри радіостанцій. Їх можна зустріти на вулицях міста Лева, де вони так драйвово заряджають своїм співом перехожих, на Форумі Видавців, на різноманітних концертах в різних містах України, а нині вони прибуло й до Теребовлі. Цікавим є те, що соліст і керівник гурту Зіновій Карач(вокал, гітара, пшедскадзайкі) колись навчався в нашому Теребовлянському вищому училищі культури.

І Зіновій, як кажуть на нього друзі, Зенек(а друзів у нього море, бо це всі його шанувальники), постійно в перервах між піснями нагадував та підкреслював, що йому Теребовля рідня, а всі мешканці її – друзі. Згадав навіть які думки йому роїлися в голівоньці та які слова до пісень приходили по ночах в студентському гуртожитку, який, він показав рукою, он там, за парканом стадіону. WSZYSTKO цього літнього вечора створили унікальне музичне свято, здивували глядачів авторським аранжуванням улюблених пісень, подарували незабутні враження. І глядачі не втрималися від шалених танців під мелодії віртуозів з нестандартним підходом до найнесподіваніших хітів.

У Зенека вдалося взяти нестандартне коротке інтерв’ю після виступу з трьох запитань, на які він із задоволенням відповів: – 1.Ким ви вважаєте себе по життю? – Борцем. Бо так чомусь завжди складається, що на шляху постійно трапляються різні випробовування, які необхідно долати. – 2. Яке ваше життєве кредо? – Бути чесним, щирим, залишаться людиною за любих обставин. – 3. Які ваші найулюбленіші вподобання? – Я люблю секс, музику та кіно.

Завершував свято гурт «Плач Єремії» — український концептуальний рок-гурт який є одним з найвизначніших українських рок-гуртів і він вважається в Україні культовим. Гурт здобув чимало вітчизняних нагород у номінації рок-музики. Його керівник Тарас Чубай привітав теребовлянців зі святом, а також привітав попередні гурти та закликав глядачів до співпраці в співанні. В репертуарі гурту було багато патріотичних, повстанських, лемківських пісень, чи пов’язаних з ними, в їх честь, пісень із швидкою музикою, а також пісні на слова батька Тараса – Григорія Чубая. Глядачі так захопилися співом, що й не помітили як час перетнув опівніч, вони танцювали та співали з Тарасом до самого завершення, можна мовити, до упаду. Одного разу Тарас було запитав глядачів, чи давно вони були на концерті, а ті в один  голос прогорлали – «Та лишень ось вчора!» На що Тарас засміявся і поплескав у долоні.

На радість всім присутнім, в тому числі й співакам, та на честь закінчення святкування Дня міста в нічному небі над стадіоном роздався ефектний, яскравий салют.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Віктор Аверкієв

Фото: Олег Капуста

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #день міста, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #теребовля, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: