Найперші ліки, які призначають медики пацієнтам, у яких артроз – це дієта. Адже чим менше вага – тим легше суглобам. Як саме варто харчуватися при цьому захворюванні – розповів заступник директора ТОЛЦ МОЗ України Юрій Дементьєв.
«Заборони скасовуються
Перегляньте також:
- YAKTAK виступить у Тернополі з додатковим концертом
- У Тернополі презентували документальний фільм: “1000 днів війни. Тернопільщина”
При багатьох захворюваннях лікарі призначають хворим дієту. Наприклад, при серцевих захворюваннях виключається сіль, при діабеті – цукор, при подагрі – м’ясо, шпинат і пиво. А ось при артрозі ніяких категоричних заборон немає, і відмовлятися від улюблених продуктів, як і їсти те, що не подобається, не буде потрібно. І хоча немає жодного продукту харчування, який би допомагав запобігати руйнуванню суглобів (на жаль, як показали дослідження, холодець і желе в цій справі теж не помічники), але зате серед того, що ми їмо, немає нічого такого, що призводило б до дегенеративного процесу в суглобах або погіршувало б перебіг артрозу. Раніше, правда, вважалося, що це захворювання розвивається від великої любові до пасльонових (помідорів зокрема) або від пристрасті до солоної їжі, але пізніше численні дослідження довели, що ніякого зв’язку з гастрономічними уподобаннями і руйнуванням суглобів немає. Їсти можна все. Але в розумних кількостях. А краще зовсім в невеликих. Адже, за всіма світовими рекомендаціями, два найефективніших методи лікування артрозу – це лікувальна фізкультура, спрямована на зміцнення м’язів, що оточують той чи інший суглоб, а також контроль ваги.
Читайте також
Тому дотримуватися харчових обмежень все-таки доведеться. Але зате вибирати дієту можна на свій смак. Однак бажано, щоб вона була здоровою і збалансованою (містила всі необхідні елементи: жири, білки, вуглеводи, вітаміни і мінерали), адже якщо від раціону харчування здоров’я суглобів практично не залежить, то стан більшості органів і систем залежить, і ще й як.
Золотий стандарт харчування
Оптимальною системою харчування для людей, які бажають скинути вагу і тим самим полегшити навантаження на суглоби, а заодно зміцнити здоров’я в цілому, є середземноморська дієта. Це традиційний раціон жителів Італії, Іспанії, Франції, Греції та Близького Сходу. Її обожнюють дієтологи і вважають золотим стандартом харчування практично всі лікарі, так як в ній є все необхідне для підтримки здоров’я організму, немає нічого шкідливого і, крім того, така дієта дуже різноманітна і смачна. Завдяки їй можна:
безпечно знизити вагу;
захистити серцево-судинну систему (у тих, хто слідує середземноморській дієті, ризик отримати інфаркт міокарда набагато нижчий, ніж навіть у прихильників знежиреного харчування);
поліпшити роботу мозку (харчування за середземноморським типом скорочує кількість випадків пошкодження кровоносних судин головного мозку);
зміцнити зуби і кістки (середземноморська дієта викликає підвищення концентрації в організмі сироватки остеокальцину, зміцнює скелет);
контролювати рівень цукру в крові.
На користь такої унікальної системи харчування говорить і той факт, що в 2010 році ЮНЕСКО визнало середземноморську дієту національною культурною спадщиною.
Натуральна користь
Суть середземноморської дієти в тому, щоб їсти натуральні продукти: фрукти, овочі, цільне зерно, боби і горіхи, ягоди. На день необхідно вживати 3 невеликі порції фруктів і 6 порцій овочів. Все, що можна з’їсти сирим, треба вживати в такому вигляді. Все інше краще приготувати на грилі або на пару. Замість цукру – трохи меду. Замість вершкового масла – оливкова олія (або лляна). Інші продукти тваринного походження зменшити: червоне м’ясо – не частіше 1 разу на тиждень, в решту часу можна їсти морську рибу, морепродукти, яйця і нежирну птицю (потроху, звичайно, і не все разом). Морепродукти і оливкова олія багаті корисними для серця омега-3 жирними кислотами, морська риба – вітаміном D. Для настрою можна за вечерею пропустити стаканчик якісного червоного сухого вина. У ньому, так само як і в овочах, фруктах і ягодах, багато антиоксидантів, які корисні для здоров’я і захищають від старіння.
Ну а для того щоб підтримати і покращити стан суглобів при артрозі, потрібно приймати хондропротектори (препарати глюкозаміна і хондроїтину сульфату). Хондроітин сульфат і глюкозамін є природними компонентами тканин суглобів. Вони покращують обмін речовин в хрящовій тканині міжхребцевих дисків і суглобів, пригнічують запалення і допомагають зупинити дегенеративні процеси. А ще й знеболюють. Найбільш ефективні вони при тривалому і регулярному застосуванні», – каже Юрій Деменьтьєв.