Тернопільські лікарі: чому потрібно їсти часто і малими порціями?

Опубліковано:
27 Березня, 2018 о 08:13

Лікарі Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України запевняють, що від харчування значною мірою залежиться здоров’я людини і самопочуття. Медики рекомендують їсти 5-6 разів на день і невеличкими порціями:

«При дробовому харчуванні доведеться забути про традиційні сніданок, обід і вечерю, адже їсти потрібно кожні три години (5-6 разів на день). Спочатку звикнути до цього досить складно, але поступово таке харчування увійде в звичку.



Головне – не з’їсти більше дозволеного. Одна порція повинна легко поміщатися в склянці або бути розміром з долоню. Якщо денний обсяг калорійності – 1800 ккал, стало бути, за раз можна вжити приблизно 300 ккал. А при бажанні схуднути – ще менше. Важливий момент: ці калорії потрібно набирати тільки з корисних продуктів. Випічку, фастфуд, фабричні соки і газовану воду, а також сало, ковбаси, майонез, все жирне і копчене потрібно рішуче виключити з раціону. Цукор і сіль – сильно обмежити. Замість смаженого – запечене або приготоване на пару. Адже тільки завдяки одному дробленню прийомів їжі схуднення, на жаль, не відбудеться і метаболізм чарівним чином ніяк не прискориться. Доведено, що організму все одно, як саме до нього надходять калорії – «оптом» або «в роздріб», худнути він буде, тільки якщо їх витрата перевищить надходження. Так, і дуже важливий момент: навіть при дробовому харчуванні останній прийом їжі повинен відбутися за 2-3 години до сну. Адже саме уві сні найактивніше відбувається спалювання жиру, але це можливо, тільки якщо в шлунку порожньо.

Читайте також

Тернопільські лікарі: 7 корисних звичок, які продовжують життя
Тернопільські лікарі: чому у вас вдома сльозяться очі і хочеться чхати?
Тернопільські лікарі: як лікувати «ледачий» кишечник?
Тернопільські лікарі: яких помилок допускають хворі, лікуючи нежить?
Тернопільські лікарі відмовили в лікуванні старенькому важкохворому дідусеві

Про плюси

Плюсів у дробового харчування проте все ж чимало. Така система споживання їжі:

1. Підходить людям з будь-якими смаками: і м’ясоїди, і сироїдам, і вегетаріанцям. Адже при дробовому харчуванні немає категоричних заборон і не потрібно відмовлятися від звичних продуктів (шкідлива їжа не береться до уваги). Головне, щоб раціон залишався збалансованим по вітамінах, мінералах, вуглеводах, білках і жирах;

2. Дозволяє не переїдати. Дієтологи підрахували, що якщо звикнути їсти «ляльковими» порціями, то за рахунок зменшення обсягів шлунка можна знизити денну калорійність аж на 20%. Це відбувається тому, що практично відсутнє болісне відчуття голоду – головний винуватець зривів в більшості дієт. Адже сильно зголодніти, споживаючи їжу з такими невеликими перервами, неможливо. А ще саме дробове харчування може допомогти перемогти невгамовну тягу до солодкого у ласунів – за рахунок вирівнювання рівня цукру в крові протягом дня;

3. Забезпечує не швидкий, але стабільний результат схуднення. Організм не голодує, тому йому не потрібно запасати про запас жирову тканину і він починає худнути. А якщо поєднувати дробове харчування з заняттями фітнесом, то досягти приголомшливої фігури вийде швидше і простіше. Дробове харчування уповільнює процес розпаду м’язової тканини, тому саме звичка їсти часто, але маленькими порціями, допомагає спортсменам зберігати фігуру в ідеальному стані;

4. Полегшує роботу травного тракту. Мала кількість їжі легше перетравлюється, в результаті токсини не накопичуються в кишечнику. До того ж при такому харчуванні підтримується стабільний рівень цукру, без різких коливань. Недарма саме дробове харчування лікарі прописують пацієнтам при виразці, гастриті і коліті, а також при запорах і проблемній шкірі;

5. Дає бадьорість і активність протягом дня і міцний сон вночі. Всі знають, що «після ситного обіду за законом Архімеда пропонується поспати», так ось, при дробовому харчуванні такого побічного ефекту не буває, навпаки, відчувається прилив сил. І звичайно, якщо їсти на вечерю, як ельф, а не як Робін Бобін Барабек, то і заснути вдасться легше, і кошмари вночі мучити не будуть.

… і мінуси

Ідеального в світі нічого немає – то, що добре одному, погано іншому. Тому, перед тим як перейти на дробове харчування, обов’язково проконсультуйтеся з лікарем. Є дані, що часте споживання їжі для людей з серйозним ожирінням і деякими іншими ендокринними захворюваннями може бути небезпечним», – розповідає заступник директора ТОЛЦ МОЗ України Юрій Дементьєв

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #прокутки, #тернопіль, #тернопільські новини, #харчування
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Лікар-гінеколог Катерина Бригадир: “Турбота про своє здоров’я – це найкращий прояв любові до себе”
20:12, 21 Червня, 2024

Лікар-гінеколог Катерина Бригадир: “Турбота про своє здоров’я – це найкращий прояв любові до себе”

Блоги

ТОП новини тернопільщини: