Як підготувати дитину до обстеження шлунка і кишківника, радить тернопільський лікар

Опубліковано:
4 Лютого, 2018 о 13:13

Як відомо, багато проблем зі здоров’ям починаються непомітно для нас. Це, зокрема, стосується й серйозних захворювань шлунка і кишківника. Як своєчасно виявити проблему?

На допомогу приходить ендоскопія. Так називається в медицині метод дослідження внутрішніх органів за допомогою спеціальної апаратури (ендоскопа).



Ендоскоп — це гнучкий оптичний прилад, який складається з трубки з камерою, що дає змогу передавати зображення на екран, та освітлювальної системи для підсвічування обстежуваного органу.

Процедура ендоскопії істотно полегшила діагностику захворювань на початкових стадіях, що дає змогу пацієнтам своєчасно розпочати лікування.

Щоб лікар міг поставити точний діагноз, до езофагогастродуоденоскопії потрібно підготуватися.

Читайте також

Унікальні процедури роблять в онкодиспансері завдяки обладнанню, яке придбав Ігор Гуда
5 обов’язкових діагностик для тих, кому за 55

Насамперед — взяти направлення в лікаря гастроентеролога чи педіатра. Вирушаючи на обстеження, взяти із собою рушничок (він набагато краще втягує слину ніж аптечні пелюшки чи паперові рушники).

Крім того, варто пояснити дитині, яка процедура на неї чекає, тобто психологічно підготувати. Далі — уточнити, чи немає алергічної реакції на лідокаїн.

Якщо є серйозні захворювання серця та органів дихання, необхідна консультація лікаря відповідної спеціалізації.

Перед ендоскопією потрібно тимчасово припинити або знизити дозу (після відповідної консультації з лікарем) препаратів, що розріджують кров.

Ви повинні повідомити лікаря про всі наявні в дитини захворювання, алергії, про результати проведених раніше обстежень (бажано мати із собою висновки та дані попередніх досліджень). А ще — знати назви препаратів, якими лікувалися.

Ендоскопію проводять на голодний шлунок (натще). Як мінімум за 8—10 годин до обстеження потрібно не їсти і не пити. Японські колеги при підготовці спеціально рекомендують за півгодини до обстеження випити склянку води, тому, якщо дитина захоче пити, то кілька ковтків на результат обстеження не вплинуть.

Напередодні обстеження можна легко повечеряти. Але виключити м’ясо і квасолю!

Не приймати ліки зранку: навіть одна таблетка може утруднювати огляд.

Варто пам’ятати, що ендоскопічне обстеження безпечне та безболісне, однак потребує підготовки, від якої багато в чому залежить результат дослідження.

Завдання батьків — чітко виконувати рекомендації спеціаліста з підготовки до обстеження і забезпечити позитивний настрій малечі.

Юрій Бутницький,
лікар-ендоскопіст вищої категорії, кандидат медичних наук.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #ендоскопія, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #обстеження, #тернопіль, #тернопільські новини, #шлунок, #юрій бутницький
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: