В Україні практично завершився сезон цукроваріння. Майже 40 підприємств переробної харчової галузі країни виробили 2 млн.300 тисяч тонн цукру-піску, що на 15 відсотків більше, ніж торік. Буряководи Тернопільщини, що входять у п’ятірку найбільших у державі регіонів, де вирощують цю прибуткову, харчову й технічну культуру потрудилися на славу. З кожним роком відновлюється солодка галузь. У 2017 році цукрові буряки вирощували на 30 тисячах гектарах. То декілька років тому сільгоспвиробники краю засівали площі лише на 18-18,5 тисячі гектарів. Майже на 180-200 цнт з га зросла урожайність з гектара цукристих.
Головні складові успіху- нові європейські технології, сорти та гібриди закордонних та вітчизняних селекції, якісна і своєчасна глибока оранка ґрунту, догляд за станом посівів. Технологи поля навчилися доцільному й раціональному внесенню під урожай мінеральних та органічних добрив, препаратів захисту у боротьбі з хворобами та шкідниками рослин. Значну поправку було зроблено на кліматичні умови. вологи у ґрунті, використання іноземної оприскувальної техніки та всього набору механізмів на протязі усього циклу. Майже на25-35 відсотків збільшилася в приватних агроформуваннях, фермерських господарствах, агрокомпаніях кількість імпортної бурякозбиральної техніки, потужних багатонних одиниць вантажувальних і транспортних засобів. Сприяла вереснева і жовтнева погода у самий розгар сезону бурякозбирання, взаємодія з партнерами- переробниками. На чотирьох цукрових заводах Тернопільщини. які входять у ТОВ «Радехів- цукор» із засіяних наявних солодких плантацій перероблено 1 млн.930 тис. тонн цукрових буряків. Наварено 283,5 тисяч тонн цукру- піску. Найбільше солодкого продукту виробили на гіганті переробної промисловості області філії «Чортків- цукор»-123 тисяч тонн. Вони першим із споріднених підприємств краю розпочав виробничий сезон. Із значним запізненням включилися у переробний процес після довготривалої реконструкції та модернізації цукровари Хоросткова, Збаража і Козови.На цих заводах виробничники виробили відповідно: Хоростків-74 тис. тонн,Збараж-46 тис. тонн, Козова- 41 тис. тонн. Доречі, трудова доля останнього була невідома й оновлений завод,й колектив козівських виробничників розпочали сезон лише на свято Св. Покрови, 14 жовтня 2017 року. Але як кажуть у народі. краще пізно, ніж ніколи. З добрих півтора сотні місцевих жителів отримали й постійну й сезонну роботу, гідну оплату праці і цілий пакет соціальних і правових гарантів на дальшу співпрацю з німецькими інвесторами. Значні грошові надходження й податки різних рівнів надійшли у місцеву казну. Загалом, цукристість солодких коренів сягнула 17,7відсотка, а вихід цукру- 14,7 процента, торік ці показники були відповідно-18,2 та 15 %.
Перегляньте також:
- У Тернополі водій вантажівки наїхав на 47-річну жінку
- Культурна еліта України підтримала Тернопільський мистецький коледж імені Соломії Крушельницької
В цілому сезон бурякозбирання в області пройшов у штатному режимі. стабільний сільськогосподарський рік, правда на місяць з пуском об’єктів підвели переробники. були транспортні проблеми і неув’язки,- зазначив в. о. директора департаменту агропромислового розвитку Тернопільської ОДА Володимир Стахів. Прикро, що з господарської карти області зникають дві цукроварні у Бучачі та Ланівцях, Борщові. Перший вже вирізають на метал, обладнання застаріле ще 70- х років минулого століття, доля двох до кінця ще неясна. Аграріїв держава вкотре кидає, не буде відшкодування за кредитами.ПДВ не відшкодовують, усі податки кинули у загальну систему оподаткування. Аграрники підтримують фінансово усю соціальну сферу на селі. Лише у цьому році пайовики земельних паїв за оренду отримали майже мільярд гривень у натуральному та грошовому виразі»
Із слів головного аграрника області Володимира Стахова стало відомо, що значний поступ вперед у буряківництві. як в усій рослинницькій галузі триватиме. Практично вже підготовлені і виорані площі під глибокий зяб наступного року під цукрові буряки та завершено оранку під інші польові культури. Процес удосконалення прогресивних технологій, придбання нової техніки, насінницького матеріалу триває успішно.