Сесія міської ради: про нові двері, крикунів і де брати гроші на оплату садочка?

Опубліковано:
1 Грудня, 2017 о 10:43

У Тернопільській міській раді відбулась сесія, ні якій депутати та активісти обговорили фінансування  відвідування навчальних закладів Тернополя дітьми з інших населених пунктів. Адже напередодні матері отримали листи, які вже охрестили «листами щастя» про те, що з 1 січня за відвідування дитячих садочків Тернополя дітьми, які не прописані в обласному центрі, їм щомісяця потрібно буде платити 1200 гривень. Люди не розуміють, чому саме така сума, адже вартість харчування у дитсадках для іногородніх дітей також зросла і становить 22 гривні на день, натомітьсть для міських дітей – 14. Під час сесії активістка і мама Людмила Панашій зачитала звернення матерів.

 «Не робіть мамі нерви» – написали на плакаті матері дошкільнят, які прийшли сьогодні під стіни Тернопільської міської ради. А ще «Ні дискримінації» і «Всі діти рівні у правах». Так воно і є. Та довнести це до керманича міста люди так і не змогли. Мітинг зібрався під стінами, бо на сесію змогли прорватися лише деякі мамочки. Не впускали навіть жерналістів. Напередодні на вході в мерію встановили нові двері.



«Тепер я точно знаю, навіщо міській раді такі двері. Сьогодні люди, які охороняють невідомо кого, не пускали туди не тільки представників громади, а й журналістів» – написала на своїй сторінці у Фейсбуці Наталка Колтун. «Нагадаю, за це передбачена кримінальна відповідальність за ст. 171 ККУ (Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів). На запитання, чому так сталося, міський голова на брифінгу відповів: “Запитання не до мене, а до тих, хто не пускав”. Добре. То міський голова не відповідає за те, що відбувається у холі міської ради? Чому вхід охороняють незрозумілі люди у камуфляжах, які не пропускають жінок, журналістів, депутатів врешті? Коли припиниться цей цирк?»

Із письмовим звернення виступив голова громади Гаїв Шевченківських Богдан Брич. Він зачитав статті Конституції України, статті Європейської Конвенції, а також звернення від голів 17-ти громад про те, що рішення депутатів Тернопільської міської ради про збільшення оплати за відвідування дитячих садочків дітей, які незареєстровані в обласному центрі, є неконституційним.

Читайте також

Хто винен, що діти з районів не можуть безкоштовно відвідувати дитсадки Тернополя?

«Відповідь міського голови вражає. Всі ці голови, включаючи Брича – крикуни.
Д – демократія?Шоб ви собі знали, Богдан Брич – то такий майданівець, який отримав поранення тоді в Києві, і якого люди обрали сільським головою» – пише на сторінці у Фейсбуці Люпка Вовк.

За словами міського голови Сергія Надала, з 1 жовтня мав бути укладений міжбюджетний трансфер між міською та районними радами, а його досі немає. Тож ці гроші потрібно десь вишукувати. Заручниками ситуації ж стали матері дошкільнят. Міський голова зазначив: «Якщо районні ради, територіальні громади не підуть на зустріч «своїм» батькам, не перераховуватимуть кошти за їх навчання, єдине, що ми можемо зробити – забезпечити відвідування рівноцінне, як і дітей з пропискою, лише для тих дітей, батьки яких працюють у комунальних установах Тернополя». Дехто вважає таке рішення засобом тиску на прилеглі до обласного центру села, щоб вони приєднувались до міста.

Григорій Бурбеза в одному із коментарів у Фейсбуці пише: «З сесіі сьогодні і з брифінгу Надала я зрозумів таке: 1. Змінити бюджетний порядок не можна 2. Підказка: але можна зареєструватись в місті, якщо, наприклад, знімати квартиру. Або прописатись (зареєструватись) у знайомих, родичів і тд. Головне щоб у дииини була міська реєстрація – тоді відмовити у садочку неможливо буде». Питання доходить до абсурду, чи не так?

Депутат Тернопільської міської ради Назар Зелінка запропонував створити робочу комісію у складі якої будуть представники Тернопільських міської ради та райдержадміністрації, представники управління освіти, територіальних об’єднаних громад та сільради. Також обранці вирішили написати зверненя до голів громад і голови Тернопільської районної ради, а також до Кабінету Міністрів України. «До Кабінету Міністрів України потрібно написати звернення щодо створення нормативного документу, який би передбачав прив’язку коштів за навчання до самої дитини. Переходячи в інший навчальний заклад дитина надає особову справу та фінансовий ваучер. Відтак, зміна місця навчання дитини змінює й освітній заклад, у який перераховуватимуть кошти» – пише МедіаТОР. Тим часом розгублені матері не знають, куди їм звертатись, мають намір іти й просити кошти у районну раду.

Серед присутіх матерів були й місцеві жителі села Біла. Їх підтримала сільська голова Надія Мотика. Матері обурені, що за те, що сплачуюють податки у місцевий бюджет Тернополя, їх ще й примушуть платити непідйомні суми. Дехто  возить до дитсадків у місто не одну, а дві дитини. Загалом відвідуть дошкільні заклади 99 дітей. Вибору батькам не залишилось, бо в населеному пункті взагалі немає дитячого садочка. «Ми б хотіли водити дітей до сільського дитсадка, та в нас його просто немає. І невідомо, коли буде» – кажуть жінки.

«Вже виділено план під будівництво, маємо кошти на початок будівництвва в сумі 7 мільйонів. Звичайно їх недостатньо. Садочок буде розрахований на 120 дітей. Є дозволи від пожежників та газовиків. Проте не можемо отримати технічних умов від «Тернопільводоканалу», який надає послуги жителям Білої, оскільки згідно з технічними нормами, садок має обслуговувати централізована каналізація, якої в селі немає. Звичайний септик тут не може бути» – розповідає Надія Мотика. Територіальна громада в Білій ще не сформована. З ким об’єднуватись жителі села мають визначитись до зими 2019 року.

Сільська голова каже, що гроші  чи хоча б частину суми на фінансування відвідування дитячих садків дошкільнятами з Білої пообіцяли виділити у Тернопільській районній раді. Якщо ж цього не буде, кошти змушені будуть шукати у сільському бюджеті.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #депутат, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #сесія, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: