Захворювання дихальних шляхів можуть бути спричинені не інфекціями, а проблемами зі шлунком, – тернопільський медик

Опубліковано:
3 Листопада, 2017 о 07:43

Декотрі хронічні захворювання верхніх дихальних шляхів можуть бути спричинені не інфекціями, а проблемами зі шлунком. Про це розповідає тернопільський гастроентеролог, кандидат медичних наук Юрій Бутницький.

Він пояснює: якщо лікар-лор тривалий час не може вилікувати фарингіт чи ларингіт, то повинен направити хворого на консультацію до гастроентеролога. «Буває так, що вночі, коли хворий лежить, соляна кислота зі шлунку «закидається» через стравохід у верхні дихальні шляхи і обпалює їх. Як правило, хворий цього не відчуває. Хіба що вранці побачить мокру подушку і це його насторожить. Відчуває тільки, що болить горло, хоч ні холодного не їв, ні не змерзав ніде. Навіть серед літа без причини може з’явитися біль і кашель. А його може спровокувати опік від соляної кислоти. Якщо до цього локального запалення ще приєднається інфекція, то почнеться фарингіт або ларингіт», — каже Юрій Бутницький.



Читайте також

Обережно! На Тернопільщині зростає небезпека сальмонельозу!

У чому причина такої проблеми? Гастроентеролог пояснює, що справа у розладі роботи сфінктера — клапана, що з’єднує шлунок і стравохід. Через переїдання (або інші збої у травній системі) він почне неправильно працювати. Тоді почнеться рефлюкс, тобто закид соляної кислоти проти течії, у той час, коли перистальтика передбачає рух зверху донизу. «В організмі здорової людині соляна кислота «закидається» у стравохід навіть в нормі, а це 2-3 рази на добу. Від опіків шлунково-кишковий тракт захищений слизовою оболонкою і сковтуванням слини, яка ці оболонки обволікає, — заспокоює Юрій Іванович. — Але у патологічних випадках «закидання» кислоти перевищує норму і обпалює слизові. А вночі, коли хворий лежить, кислота може доходити і до верхніх дихальних шляхів».

Медик застерігає, що виділення соляної кислоти підвищує кава, котра ще й розслаблює стравохідний сфінктер. Через це шлункова кислота може частіше потрапляти у стравохід, провокуючи печію. Втім, щодо вживання кави Юрій Бутницький не є категоричним. Хочете — пийте, але у розумних кількостях і не на голодний шлунок. Натомість лікар просить не займатися самолікуванням, якщо запідозрите у себе гастрит чи інші шлункові недуги. Наводить такий приклад. Хворі за порадою аптекарів часто купують розрекламований обволікаючий препарат N із групи препаратів вісмуту від гастриту. Лікарі призначають його в схемі комплексного лікування, бо сам він нічого не дасть. Але відсутність результату — це ще не найгірший наслідок його прийому.

Як пояснює Юрій Іванович, цей лікарський засіб змінює стілець на чорний колір. Такий же симптом свідчить про шлункову кровотечу. «Коли кров потрапляє у шлунок, то окислюється соляною кислотою і на виході стає чорного кольору. Тоді не зрозуміло: чи це від препарату, чи це справді шлункова кровотеча. А кровотеча — дуже грізне ускладнення. Від втрати навіть неповного літра крові людина може померти. Ліки змінюють картину і гастроентеролог не може встановити діагнозу. Хворий робить собі тільки гірше».

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #бутницький, #захворювання, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #фарингіт
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: