Цьогоріч на Тернопільщині порівняно, часто фіксують випадки отруєння грибами, один з них закінчився летально. У Теребовлянському районі, з’ївши бліду поганку, померла десятирічна дівчинка. Тому лікарі радять не дозволяти вживати дітям гриби, адже без них денний раціон харчування може обійтися, а корисні речовини, які містяться у грибах, можна знайти і в інших продуктах.
«Основною причиною отруєнь є необізнаність населення щодо їстівних і неїстівних грибів. Незнання відмінностей між отруйними та їстівними грибами-двійниками, необережність при їх збиранні, придбання їх, зокрема, на стихійних ринках, застосування народних методів визначення отруйності грибів, а також невміла або неправильна кулінарна обробка їстівних або умовно-їстівних грибів. Слід дотримуватись обов’язкового правила – ніколи не вживати в їжу невідомі гриби, що може призвести до важких отруєнь, інколи з летальним кінцем.
Перегляньте також:
- В’ячеслав Негода став на бік Тернопільського мистецького коледжу ім. Соломії Крушельницької
- Підприємці з Тернопільщини підозрюються у переправі чоловіків закордон
Читайте також
Чому можна отруїтися грибами? При вживанні грибів може виникнути декілька принципово різних патологічних станів:
– отруєння високотоксичними (смертельними) грибами — бліда поганка та деякими видами мухоморів;
– отруєння умовно їстівними грибами, що не пройшли достатньої кулінарної обробки та зберегли токсини;
– отруєння грибами, які ростуть у місцях, забруднених різноманітними токсинами, і, в силу високої адсорбційної активності, їх накопичують;
– харчові токсикоінфекції, які розвиваються внаслідок вживання грибів, інфікованих патогенною мікрофлорою, це стосується випадків ботулізму;
– загострення хронічних хвороб органів травлення (гастрит, панкреатит, холангіт, гепатит, коліт та виразкова хвороба).
Для того, щоб уникнути отруєння дикорослими грибами рекомендуємо:
– відправляючись за грибами вперше, краще все-таки скласти компанію досвідченим грибникам;
– кладіть в кошик тільки ті гриби, в яких ви абсолютно упевнені – ця прописна істина збереже вам здоров’я, а іноді і життя;
– збирайте гриби вранці. В цей час доби вони свіжі, міцні і краще зберігаються;
– не можна збирати старі, червиві, покриті цвіллю гриби. У таких грибах вже починаються процеси розкладання білка, що при вживанні їх в їжу може завдати шкоди вашому здоров’ю;
– не можна збирати гриби, які виросли після перших заморозків. Гриби, зібрані біля автомобільних трас і залізничних колій, накопичують небезпечні для здоров’я важкі метали і радіоактивні елементи;
– для збору грибів не можна використовувати тару непроникну для повітря – поліетиленові пакети, сумки і т.д. Краща місткість для грибів – плетений кошик;
-не вживайте грибів в сирому вигляді;
– після повернення додому, обробіть свій збір грибів негайно. Інакше на ранок доведеться викинути велику частину;
– перед вживанням обов’язково піддавайте зібрані гриби ретельній термічній обробці;
– відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин;
– страви з грибів не можна зберігати в теплому місці. Залишати «на завтра» грибні страви можна тільки в холодильнику і в посуді, що добре закривається. Не слід їх готувати і зберігати в металевому посуді;
– деякі види грибів несумісні з алкоголем. Як і будь-який продукт, гриби можуть викликати алергічні реакції;
– не годуйте грибними стравами малолітніх дітей, та не рекомендуємо вживати їх людям з захворюваннями шлунково-кишкового тракту і особам похилого віку.
Якщо після споживання грибів ви відчули загальне недомагання, слабкість чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі): негайно викликайте «швидку медичну допомогу». До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчої лікувальної установи», – розповідає лікар з гігієни харчування Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України О. Білинська.