Тернопільські лікарі зауважують, що з початком навчального року невпинно зростають випадки захворюваності на кишкові інфекції серед дитячого населення у організованих колективах.Сприйнятливість серед населення до кишкових інфекцій досить висока. Часто хворіють діти, так як захисні сили слабші і гігієнічні навики ще недостатні.
«Етіологічним фактором виникнення кишкових інфекцій є збудники сальмонел, стафілококу, ротавірусу, тощо. Своїми діями патогенні мікроорганізми не тільки порушують процеси нормального травлення — вони буквально отруюють організм дитини, викликаючи сильну інтоксикацію. Наявність збудників їх розмноження ніяк не впливає на смакові якості продуктів і на вигляд не відрізняються від безпечних та якісних.
Перегляньте також:
- Тернопільський музей отримав експонати що нагадують про боротьбу кримськотатарського народу
- В’ячеслав Негода став на бік Тернопільського мистецького коледжу ім. Соломії Крушельницької
Збудники передаються за допомогою фекально-орального механізму передачі харчовим, водним, контактно-побутовим шляхами.
Факторами передачі переважно є готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські, м’ясні вироби, яйця, вода, кухонний інвентар, руки, мухи.
Основними причинами виникнення та поширення кишкових інфекцій є:
– недотримування елементарних правил особистої гігієни;
– вживання забруднених продуктів харчування та питної води;
– використання сумнівних продуктів із протермінованою датою їх реалізації;
– порушення технології приготування їжі;
– реалізація та зберігання харчових продуктів та готових страв в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму;
– залучення до приготування страв осіб без медичного огляду, сторонніх осіб, хворих та бактеріоносіїв;
– залучення учнів старших класів до роздачі страв у організованих колективах;
– пізнє звернення хворих за медичною допомогою, що сприяє зараження оточуючих.
З метою профілактики кишкових інфекцій серед дітей у організованих колективах та побуті необхідно дотримуватись основних вимог :
– недопускати хворих дитей на ГКІ в організовані заклади;
– здійснювати контроль за миттям рук дітей перед прийомом їжі та після відвідування туалету, прогулянки на вулиці;
– утримувати дитей в чистоті, до дитячих закладів відряджати в охайному одязі, при необхідності мати запасну білизну;
– овочі та фрукти мити під проточною водою та ошпарювати окропом;
– пити тільки переварену або бутильовану воду;
– у жодному випадку не годувати дітей грибами, сушеною чи в’яленою рибою, а також м’ясними, рибними та молочними стравами, які зберігалися неналежним чином або мають прострочений термін вживання;
– не використовувати у дитячих закладах кремових виробів із вмістом штучних фарбників, консервантів, ароматизаторів, вживання консервів, паштетів.
– не годувати дітей на вулиці (навіть фруктами чи цукерками);
– під час поширення інфекцій якомога рідше перебувати з дитиною в публічних місцях;
– уникати контакту з людьми при підозрі на інфекційні захворювання;
– при перших ознаках захворювання негайно звернутися до лікаря та сповістити медичного працівника навчального закладу;
– не займатися самолікуванням.
І пам’ятайте здоров’я дітей у ваших руках», – зазначає лікар-епідеміолог ТОЛЦ МОУ Т.Заставна.