Обережно! На Тернопільщині зростає небезпека сальмонельозу!
- Опубліковано: Зоряна Юзвін
- —
- 5 Серпня, 2017 о 14:13
Лікарі застерігають, що під час літньої спеки зростає загроза ураження кишково-шлунковими інфекціями, однією з найнебезпечніших є сальмонельоз. – пише Місцевий час
Сальмонельоз – гостре інфекційне захворювання з групи зоонозів, де резервуаром та джерелом збудника є багато видів тварини, птиці, риба. Тварини можуть виділяти збудник з сечею, калом, слиною – забруднюючи зовнішнє середовище. Основними факторами розповсюдження сальмонельозу, як правило, є інфіковані продукти тваринного походження: курячі та качині яйця, м’ясо домашньої птиці та великої рогатої худоби, молоко.
«Сальмонельоз становить серйозну медичну і соціальну проблему. Це зумовлено, насамперед, широким його поширенням, часто тяжким перебігом, особливо у дітей раннього віку і в літніх людей, можливістю хронізації процесу. Сальмонельоз може спровокувати виникнення чи загострення інших хронічних захворювань», – розповідає Тетяна Заставна, лікар-епідеміолог Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ.
Слід бути особливо обережними, оскільки людина може інфікуватися збудником сальмонельозу під час догляду за хворими тваринами, в процесі обробки туш тварин та птиці, неправильному використанні яєць в кулінарних цілях тощо. Внаслідок цього, може відбутися забруднення страв та інгедієнтів, а також посуду, які використовуються у процесі приготування.
«Збудники сальмонельозу зазвичай знаходять собі жертв під час масових святкувань, відпочинку на природі, в їдальнях і кафе – повсюди, де є шпаринка в захисті чистоти і правил гігієни. Та й людський організм цієї пори року стає вразливішим: під впливом сонячного випромінювання знижується його опірність, зменшується кислотність шлункового соку і він не може нейтралізувати небезпечних супутників їжі», – зауважують медики.
Аби зменшити ризики зараження кишково-шлунковими інфекціями, зокрема сальмонельозом, епідеміологи рекомендують дотримуватися наступних рекомендацій:
Як відомо, цього року на території Тернопільщини внаслідок трьох спалахів сальмонельозу вже постраждало двадцять осіб, пятеро з яких діти.
Нагадаємо, що рекомендують лікарі їсти у спеку.
17:08, 28 Листопада, 2025
12:44, 24 Листопада, 2025
23:46, 21 Листопада, 2025