Під час спекотної погоди необхідно дотримуватися декількох порад у харчуванні та обирати їжу ретельно. Ось декілька рекомендацій правильного літнього раціону.
1) Зменшіть обсяги та калорійність страв. Під час спеки ваш раціон повинен бути максимально полегшеним.
Перегляньте також:
- Всі пільги на проїзд залишаються: у Тернополі змінюється тариф на транспорт, який не буде більший, ніж в містах заходу України
- Під час довгих відключень світла більше 17 годин воду отримає лише частина тернополян, – ЗМІ
2) Вживайте багато овочевих салатів, зокрема з огірків та помідор. Ці овочі містять багато води, тому перешкоджають втраті рідини організмом через природний вміст натрієвих солей. Окрім цього, огірки можна використовувати і в косметичних цілях, адже при пересиханні шкіри вони гарно зволожують її.
![](http://admin.tenews.te.ua/uploads/600x400/2017/08/01/2f2693b03bb1aeac6003e581a0a9c97a.jpg)
3) Пийте якомога більше рідини. Також вживайте зелений чай, який знижує температуру тіла на 1-2 градуси. Від нього кров стане рідшою, а серцю стане легше її перекачувати.
4) Смачним та освіжаючим додатком під час літньої спеки буде м’ята. Її можна додати у чай, напої та навіть салати. Вона дає освіжаючий ефект. Свіжість рефлекторно від кінчика язика передається через мозок всьому організму і тілу стає легше справлятися з жаркою погодою.
![](http://admin.tenews.te.ua/uploads/600x400/2017/08/01/5e8dee4e7dc9c165adf34d5d7bb4c69e.jpeg)
5) Охолоджуючий ефект подарує вам фруктове желе, зроблене з натуральних фруктів. Такий десерт не містить багато калорій та не перевантажує організм і гарно смакує влітку.
6) Побільше свіжої зелені! Ароматна, прямо з грядки зелень стане абсолютно незамінним продуктом у літній період. Адже вона здатна нормалізувати водно-сольовий баланс, що особливо важливо в спеку. Особлива увага до листового салату, щавлю і шпинату, ну і звісно, ароматного кропу.
7) Використовуйте кабачки та цукіні. Кабачок прекрасно засвоюється нашим організмом. Він містить вітаміни С, А, важливі мікроелементи, калій, кальцій, залізо, магній. Вони створюють ефект швидкого насичення, що прекрасно в літній період.
![](http://admin.tenews.te.ua/uploads/600x400/2017/08/01/4555b2fb190a0a3b582474637e277c55.jpg)
8) Їжте невеликими порціями! Бажано кожні 3-4 години споживати легку їжу- салати, овочі, фрукти. Такий спосіб прийому їжі покращує травлення і рятує від важкості.
9) Побільше ягід! Не можливо уявити літо без чорної смородини, малини, чорниці та інших ягід. Малина, до прикладу, здатна знижувати жар і виводити з організму токсини. Чорна смородина містить венотонізуючі та судинорозширювальні властивості, що допомагають крові краще функціонувати. Як відомо, під впливом високої температури повітря кров згущується. Такі ягоди допоможуть уникнути набряків і подарують легкість всьому тілу.
![](http://admin.tenews.te.ua/uploads/600x400/2017/08/01/7a50b09781c0206e6ef11937761a91e0.jpg)
10) Повністю уникайте спиртних та газованих напоїв, а також тих, що містять багато кофеїну, адже він здатний викликати швидше зневоднення організму.
Правильно підібраний літній раціон у спекотну погоду зменшує втому організму, а значить він почуватиметься бадьоріше та легко!