Що варто знати тернополянам, які збираються на відпочинок в екзотичні країни?

Опубліковано:
20 Липня, 2017 о 21:43

Лікарі Тернопільського обласного лабораторного центру нагадують, що влітку, люди, які їдуть на відпочинок в екзотичні країни, мають перш за все пам’ятати про безпеку свого здоров’я. Адже в деяких країнах є реальна ймовірність зараження інфекційними захворюваннями, що мають міжнародне значення, які характеризуються тяжким клінічним перебігом, ураженням життєво важливих органів і систем організму і можуть привести до смертельного результату. Особливо небезпечні інфекції реєструються, в основному, в країнах Азії, Африки та Південної Америки. У зв’язку з розвитком міжнародного і комерційного туризму почастішали випадки зараження українських громадян небезпечними інфекційними захворюваннями, що мають міжнародне значення.

«Малярія-інфекційне захворювання, збудником якого є плазмодії, які передаються від хворої до здорової людини через укуси малярійних комарів. Захворювання проявляється, як мініум, через 7 діб від зараження, максимум-через 3 роки в залежності від виду збудника, стану імунної системи організму людини. Малярію називають «мавпою» різних захворювань і може імітувати ГРВІ, грип, тощо. Тому у разі будь-якого підвищення температури під час перебуванняна території небезпечних з малярії країн чи після повернення, слід звернутись до лікаря, повідомивши його про приїзд з ендемічної країни протягом останніх 3-х років та виконувати всі його рекомендації.



Як вберегтися від зараження малярією? 
*З профілактичною метою обов’язково слід приймати протималярійні препарати рекомендовані лікарем за тиждень до виїзду та протягом терміну перебування на ендемічній території та 4 тижні після повернення.
*Слід уникати укусів комарів, користуючись репелентами (речовинами, що відлякують комах), наносячи їх на відкриті ділянки тіла і на одяг та застосовувати їх у відповідності з рекомендаціями, особливо по відношенню до дітей.
*Перебуваючи у «тропіках» необхідно використовувати у приміщеннях протимоскітні сітки. 
Холера-гостра кишкова особливо небезпечна інфекція, що характеризується гастроентеричним синдромом зі швидким і тяжким зневодненням організму, токсикозом і високою смертністю. Збудник – холерний вібріон, який тривало зберігається у відкритих водоймах, стійкий до низьких температур. Найчастіше зараження відбувається через воду відкритих водойм і рибні продукти (свіжі чи малосолоні). Холера належить до ендемічних інфекцій у понад 60 країнах світу.
Як вберегтися від захворювання холерою?

– Дотримуватись правил особистої гігієни.

– Не вживати продукти харчування сумнівної якості. 

– З профілактичною метою рекомендована вакцинація за епідемічними показаннями (діти віком від 7 років і дорослі). 

– Після прибуття з неблагополучних щодо холери країн необхідно звернутись до лікаря для встановлення 5-денного спостереження з одноразовим бактеріологічним дослідженням.

Відправляючись в «екзотичний вояж», слід пам’ятати також про небезпеку тропічних гельмінтів. 
В організм людини паразити можуть попасти з вологого грунту через шкіру. Зараження відбувається при контакті з водою: при купанні, рибному лові, при переході рік і різних мілководь убрід без взуття, а також при вживанні сирої води. Людина отримує порцію збудників, скуштувавши ураженої риби, раків, крабів, погано просмаженої їжі. Також наразитися на «непроханих гостів» можна через укуси комарів, москітів, ґедзів, мошок, інших кровосисних комах. Перші симптоми захворювання можуть з’явитися через декілька тижнів, місяців і навіть через рік. Перші сигнали – лихоманка, висипка, підшкірні набряки. Далі, в залежності від паразита, іде ураження сечостатевої системи, кишечника, легень, печінки (шистосомоз); щкіри у вигляді виразок, слизових оболонок, внутрішніх органів (лейшманіоз); ураження очей (лоаоз); органів травлення (анкілостомоз і некатороз, клонорхоз); лімфатичної системи (бругіоз і вухериріоз) ін.

Щоб попередити зараження: 
– вживайте тільки кип’ячену та бутильовану воду
– ретельно мийте фрукти та овочі
– не ризикуйте здоров’ям при вживанні страв національної кухні з сирої риби, погано проварених морепродуктів
– утримуйтесь від купання у природніх підозрілих водоймах
– не лежіть без одягу на землі, ходіть тільки у взутті
– використовуйте засоби захисту від комах (репеленти, сітчасті пологи, протимоскітні сітки ін.)

Отже, під час поїздки у екзотичні країни рекомендуємо бути максимально уважним і дотримуватись правил особистої гігієни, а при виявленні перших симптомів захворювання необхідно обов’язково проконсультуватися з лікарем», – зазначають фахівці Тернопільського обласного лабораторного центру.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: