Сьогодні досить актуальним є питання вивчення християнської етики у школах. Ми зіткнулися із ситуацією, коли суспільство поділилося на два табори: «за» і «проти» цього предмета у шкільній програмі, – пише Вільне життя.

Перші заявляють, що завдяки християнській етиці дітям можна прищепити найкращі моральні якості, адже що, як не біблійні притчі та й сама особистість Ісуса Христа, може навчити молоде покоління праведно жити? Другі, посилаючись на 35 ст. Конституції України, стверджують, що цей предмет — нав’язування думки про Бога і взагалі суперечить іншим шкільним урокам.



У висловлюваннях як перших, так і других є часточка правди. Християнська етика й справді може навчити корисного, за її допомогою дитина відкриває перед собою світ моральних цінностей, вчиться жити за Законом Божим. Але, з іншого боку, хіба це не завдання церкви? За вищезгаданою статтею Конституції «церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави, а школа — від церкви», і, виходячи з цього, введення такого предмета у шкільну програму є зовсім недоречне.

Варто згадати, що в українських школах навчаються діти не лише із християнських сімей і, звісно, нав’язувати їм нашу віру неприйнятно. Але треба погодитись із тим, що християнські моральні цінності не суперечать загальнолюдським, та й прихильники християнської етики наголошують, що цей предмет ніяк не нав’язує християнство, а лише ознайомлює дітей із християнськими морально-етичними надбаннями. Та все ж, якщо розглядати християнські цінності, то чому б не представити ще, наприклад, ісламські? Тут було б доречно ініціювати обговорення про введення релігієзнавства у шкільну програму, завдяки якому діти могли б ознайомитися зі всіма релігіями світу. Це був би доволі справедливий варіант розв’язання проблеми.

Щодо думки тернополян, то у результаті опитування, яке було проведено в соціальній мережі Вконтакті, на запитання «Чи потрібна християнська етика у шкільній програмі?» 55,5% людей відповіло «так» і 44,5% — «ні».

Питання щодо вивчення християнської етики вирішувати потрібно так, щоб обидві сторони залишилися задоволеними. Україна може взяти приклад з іноземних країн, наприклад США, де подібний предмет викладають лише в недільних школах, або ж проводити цей урок як факультатив. Таким чином, християнську етику відвідували б лише ті, хто цього хоче. А для того, щоб молоде покоління могло ознайомитись із морально-етичними цінностями людства, достатньо було б ввести у програму шкіл етику, тобто навчати дітей моралі, не торкаючись релігії.

Ірина КОЗІНЧУК,
студентка ІІІ курсу факультету філології та журналістики ТНПУ ім. В. Гнатюка

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: