Тернопільські лікарі радять, як харчуватися у перші дні після Великого посту
- Опубліковано: Катерина Богуславська
- —
- 18 Квітня, 2017 о 16:13
Фахівці Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України закликають жителів області не зловживати жирною їжею після Великого посту, щоб не завдати шкоди своєму здоров’ю. Медики кажуть, що харчування під час посту може впливати на організм людини і позитивно, і негативно. Це залежить від віку, стану здоров’я, характеру виконуваної роботи, особливостей самого травлення та підбором продуктів під час постів. Тому, уже після посту харчування має бути раціональним та помірним.
«При надмірному вживанні їжі з високою енергетичною цінністю, а також білково-жировому навантаженні (м’ясо, сир, яйця і так далі), та ще з прийомом алкогольних напоїв, після пісних днів є небезпечним, особливо, для осіб з хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту, атеросклерозом, ішемічною хворобою серця і ін.
У цих рекомендаціях ми зачіпаємо тільки медичні аспекти.
До всього сказаного варто додати ще кілька слів щодо симптомів та заходів профілактики гострих кишкових інфекцій.
Хвороба проявляється не зразу, а після інкубаційного (прихованого) періоду. При різних кишкових інфекціях він відрізняється: короткий при харчових токсикоінфекціях – декілька годин, при дизентерії – 2-7 днів, при черевному тифі – 7-25 днів, при гепатиті А – від 15-50 днів.
Наприкінці прихованого періоду з являється нездужання, слабкість, головний біль, відсутність апетиту. Потім додаються характерні ознаки захворювання: нудота, блювання, болі в животі, рідке випорожнення, інколи з домішкою слизу і крові, підвищення температури тіла.
Причин захворювання може бути декілька:
– шлунковий сік має послаблену захисну дію через достатньо тривалу дієту на рослинно-вуглеводній їжі;
– забруднення харчових продуктів (особливо – кремові кондитерські вироби, м’ясопродукти, молокопродукти, риба) різними мікроорганізмами можливе в процесі їх виготовлення, зберігання, транспортування. Це відбувається через порушення технології приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму, а також недотримання особами, що готують страви, елементарних правил особистої гігієни. Хоча ознаки псування можуть бути практично непомітні. Наявність збудників, їх розмноження в продуктах харчування може не впливати на смакові якості. Інфіковані продукти на смак і вигляд не відрізняються від безпечних та якісних.
Як убезпечити себе та різних від неприємностей? Яким продуктам харчування необхідно віддати перевагу, а від яких просто відмовитися?
Якщо ж все ж з’явилися перші ознаки захворювання – це слабкість, головний біль, відсутність апетиту, підвищення температури тіла, нудота, блювання, болі в животі, рідкі випорожнення, т лікарі рекомендують терміново звертатися до них за допомогою і не займатися самолікуванням.
17:08, 28 Листопада, 2025
12:44, 24 Листопада, 2025
23:46, 21 Листопада, 2025