Тернопільський «кіборг» став героєм українсько-американського фільму

Опубліковано:
21 Лютого, 2017 о 20:46

Режисерами стрічки стали триразовий володар премії “Оскар” американець Марк Джонатан Харріс та українець Олесь Санін.

— Я маю трохи української крові. Бабця моєї матері народилась в Маріуполі, – розповідає американський режисер Марк Джонатан Харріс перед прем’єрою документального фільму у Києві.



У стрічці показані трагічні події в Україні кінця 2013-го – 2016 років. З моменту відмови тодішнього президента України Віктора Януковича від асоціації з Європейським Союзом у 2013-му, побиття активістів на Майдані незалежності і до війни на Донбасі. Переломним моментом стали розстріли активістів у Києві 18-20 лютого 2014-го.

Читайте також

Тернопільський “кіборг” Богема про бої під Старогнатіївкою, загострення на передовій і ситуацію в Мукачево
Тернопільський кіборг Богема: “По завершенню воєнних дій нас будуть втупу, внаглу виловлювати й саджати”

Робота над фільмом тривала 10 місяців. 98 хвилин стрічки поєднують документальні кадри і розповіді безпосередніх учасників подій та записані у США інтерв’ю з іноземними експертами, істориками, політологами, які дали їх оцінку. Серед них – міністр закордонних справ Канади Христя Фриланд, історик Тімоті Снайдер, дипломат Стівен Пайфер, прем’єр-міністр України 2014-2016-го Арсеній Яценюк. Монтаж відбувався у Лос-Анджелесі.

— Кадр у фільмі, коли українські військові співають гімн у Донецькому аеропорті, знятий в останні години його захисту. Єдина зброя, що лишилась у хлопців – співати гімн. Для нас величезна радість, що оператор, який зняв кадр, встиг вийти з аеропорту. Залишився живим. Весь зібраний матеріал – неоціненний. Це візуальна історія нашого народу”, – розповідає Санін.

Героями фільму стали звичайні люди, через особисті історії яких показана історія трирічної боротьби українців.

Це захисник донецького аеропорту, театральний актор і режисер Андрій Шараскін з позивним “Богема”. Військовий лікар Всеволод Стеблюк, що оперував поранених у Михайлівському Золотоверхому соборі після розстрілів та рятував бійців з Іловайського котла. Сотник самооборони Майдану, перший командир батальйону “Київська Русь” Андрій Янченко на позивний “Висота”. Його дружина Євгенія, юрист за освітою, була медиком-волонтером на Майдані, а згодом поїхала у Дебальцеве на Донбасі. Журналіст, народний депутат Тетяна Чорновіл, яка втратила чоловіка у боях в Іловайському котлі. Рабин Натан Хазин розпочинав активістом у єврейській сотні Майдану. Зараз створює літаючі апарати для аеророзвідки Збройних сил.

Андрій Шараскін на позивний “Богема” до війни заснував дитячу театральну школу у Тернополі. Брав участь в обороні Донецького аеропорту. Облога тривала 242 дні. Закінчив службу за два місяці до остаточного виходу українських військових з аеропорту.

— Я не знаю жодного мого побратима, якому подобається те, що ми робимо. Ми вимушені руйнівники. Але захищаємо свою землю, – каже Шараскін.

Бюджет стрічки становив $300 тис. Фінансувався українською і американською сторонами. Державні кошти не залучали.

ternopil.te.ua

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: