Чи «виграють» пасажири від впровадження електронного квитка?

Опубліковано:
31 Січня, 2017 о 21:13

Автоматизована система оплати проїзду та обліку пасажирів працює у Тернополі з початку грудня минулого року й впевнено набирає обертів. Відтепер розрахуватись за проїзд у громадському транспорті можна за допомогою картки. Поки що таке нововведення працює у міських тролейбусах, проте з часом перевести на електронні квитки планують увесь громадський транспорт.

Ми вирішили дізнатися про «плюси» і «мінуси» новації. Отож, про переваги, створені на першому етапі запуску Автоматизованої системи оплати проїзду (АСОП) та обліку пасажирів (ОП) із використанням ручних терміналів кондуктора та впровадженням неперсоніфікованого проїзного квитка тривалого користування (ПКТК) на основі безконтактних карт говоримо із директором КП «Тернопільелектротранс» Андрієм Мастюхом.



«Перш за все, електронний квиток у міському електротранспорті дає можливість пасажирові економити на проїзді до 10 відсотків, — запевняє Андрій Мастюх. — Також пасажир оплачує номінальну вартість вибраного тарифного пакета. Картки запрограмовані на два види проїзних квитків — громадський і пільговий (студентський та учнівський). У кожному з них три тарифні пакети: «Економ», «Стандарт», «Преміум». Система розроблена таким чином, що, залежно від обраного пакета, пасажир економить на проїзді. Строк дії проїзних квитків обмежується 90 днями, після чого картка підлягає обнулінню. Також пропонуємо пакет «Безліміт» термін його дії 30 календарних днів з дати активації або поповнення».

Поки що у тролейбусі діє два варіанти оплати проїзду: оплата за допомогою безконтактної картки, з якої кондуктор за допомогою валідатора знімає поїздку та видає пасажиру проїзний квиток та готівкова оплата проїзду, якщо у пасажира немає безконтактної картки. У такому випадку пасажир платить за проїзд в тролейбусі готівкою відповідно до вартості проїзду (повний квиток чи студентський) кондуктору, який у свою чергу знімає поїздку зі своєї службової картки та друкує разовий квиток у салоні транспортного засобу валідатором із зазначенням часу проїзду, номера транспортного засобу й маршруту.

«Зауважу, що ці картки неперсоніфіковані, тому їх можна передавати як членам сім’ї, так і працівникам підприємств та організацій, а також знайомим. Більше того, під час однієї їздки таким квитком можуть скористатися декілька чоловік, відповідно з картки буде знято певну кількість їздок (окрім пакета «Безліміт)», — розповідає директор підприємства.

Придбати картки тривалого користування, а також поповнити їх можна у пунктах продажу по всьому Тернополю. На проїзній картці QR-код, який міститиме посилання на офіційний сайт КП «Тернопільелектротранс», де розміщено інформацію про проїзні квитки тривалого користування (тарифні пакети, правила користування тощо) та пункти їх продажу. «Подібне нововведення вигідне як тролейбусникам, так і пасажирам. Комунальне підприємство, отримавши одразу «живі» гроші, зможе, для прикладу, оперативно вкладати кошти у ремонт і закупівлю транспортних засобів. А відповідно пасажири отримають економію у вигляді бонусних їздок», — коментує Андрій Мастюх.

Перелік пунктів продажу та поповнення проїзних квитків тривалого користування

Пункт продажу

Адреса

Магазин «Ксюша»

Вул. Тролейбусна, 8а, зупинка «Військкомат»

Магазин «Альянс»

Вул. М. Кривоноса, зупинка

Газетний кіоск

Вул. Руська, зупинка «Центр» (церква)

Магазин «Щедрик»

Вул. Живова, 1а (поблизу зупинки «Вул. Стадникової»)

Газетний кіоск

Кут Театрального майдану і вул. Чорновола

Газетний кіоск

Просп. С. Бандери, зупинка «Обласна лікарня»

Газетний кіоск

Збаразьке кільце, зупинка «Просп. С. Бандери»

Газетний кіоск

Вул. Київська, зупинка (в напрямку 11-ї школи)

Магазин «Ксюша»

Вул. Тарнавського, 15а, зупинка

Магазин «Ксюша»

Просп. Злуки, 9а, зупинка

Магазин «Ксюша»

Вул. Текстильна, 6а, зупинка «ПТУ №2»

Магазин «Наталка»

Вул. Новий Світ, 79, зупинка

Газетний кіоск

Вул. Мазепи, зупинка (в напрямку вул. Бережанської)

Газетний кіоск

Вул. Кн. Острозького (біля ДЮСШ №2)

Переглянути розташування пунктів продажу карток можна на мапі сайту «Де транспорт» http://detransport.com.ua/

Кількість пунктів продажу постійно збільшується.

Юридичні особи можуть придбати проїзні квитки за адресою:

м. Тернопіль, вул. Тролейбусна, 7.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: