Небезпечний вірус, який вражає нервову систему і серце, поширюється в Тернополі

Опубліковано:
27 Листопада, 2016 о 16:13

Небезпечний вірус Коксакі атакує дітей в Тернополі. Епідеміологи повідомляють про збільшення кількості хворих і розказують, як вберегти дітей.  Як повідомляє авідувачка відділу епіднагляду (спостереження) та профілактики інфекційних хвороб Марія Павельєва, в останні роки намітилася чітка тенденція до активізації ентеровірусної інфекції в світі, про що свідчить постійна її реєстрація в різних країнах. Не є екзотичною вона і для України та нашої області, – пише ДОБА

Випадки ентеровірусної інфекції реєструються в області та в Тернополі. Захворювання спостерігається щорічно. В поточному році кількість випадків зросла в порівнянні з попереднім роком, а зокрема, у вересні та жовтні захворіло 33 та 36 осіб відповідно, каже медик.



Читайте також

Через 2 тижні стане відомо, звідки на Тернопільщині взявся вірус Коксакі…
Тернополяни у соцмережах пишуть, що на Тернопільщині вірус Коксакі, хоч лікарі про це не говорять (Відео)

— Ентеровірусна інфекція – це множинна група гострих інфекційних захворювань, що викликається великою кількістю збудників (понад 100 серологічних типів вірусів – Коксакі, ЕСНО (екхо), інші), та характерна різноманітність варіантів перебігу. Віруси вражають не тільки шлунково-кишковий тракт, але й центральну нервову, серцево-судинну і м’язову системи.  Захворювання характеризується літньо-осінньою сезонністю, — говорить Марія Павельєва.

Зараження відбувається кількома шляхами. Віруси в навколишнє середовище можуть потрапляти від хворої дитини або дитини, яка є вірусоносієм. У вірусоносіїв немає ніяких проявів захворювань, однак віруси є в кишківнику і виділяються в навколишнє середовище з калом. Такий стан може спостерігатися у перехворілих дітей після клінічного одужання або у дітей, у яких вірус потрапив в організм, але не зміг викликати захворювання.

— Потрапивши в навколишнє середовище, віруси можуть зберігатися досить довго, так як добре переносять несприятливий вплив. Добре зберігаються віруси у воді та грунті, при заморожуванні можуть виживати протягом декількох років, стійкі до дії дезинфікуючих засобів, однак сприйнятливі до дії високих температур (при нагріванні до 45 º С гинуть через 45-60 секунд).  Механізм передачі повітряно-краплинний (при чханні і кашлі з крапельками слини від хворої дитини до здорової) і фекально-оральний при не дотриманні правил особистої гігієни. Можливе зараження дітей через іграшки, якщо діти беруть їх до рота, — говорить експертка.

Проникаючи через слизову оболонку дихальної системи або органів травлення, віруси розносяться кров’ю по всьому організму. Інкубаційний період (період від попадання вірусу в організм дитини до появи перших клінічних ознак) у всіх ентеровірусних інфекцій однаковий – від 2 до 10 днів, після чого починають проявлятися численні симптоми захворювання.

— Останім часом у захворілих переважає синдром “рука, нога, рот” (від англійської назви Hand-Foot-and-Mouth Disease або HFMD). Така назва отримана через свої зовнішні прояви – внутрішні поверхні щік, губи, язик, горло покриваються невеликими сірувато-білястими пухирями, поява яких досить імовірно і на долонях, пальцях, ступнях. Хворіють частіше діти у віці від 3 до 10 років.  Після перенесеної ентеровірусної інфекції утворюється стійкий імунітет, проте, він специфічний. Це означає, що імунітет утворюється тільки до того серологічного типу вірусу, яким перехворіла дитина і не захищає його від інших різновидів цих вірусів. Тому ентеровірусною інфекцією, дитина може хворіти кілька разів за своє життя, — йдеться в повідомлені Лабораторного центру.

Для встановлення діагнозу проводиться лабораторне підтвердження ентеровірусної інфекції:

Для профілактики необхідно: – ізолювати хвору особу (особливо в організованих колективах) ;  – дотримуватись правил особистої гігієни: мити руки після відвідування туалету, прогулянки на вулиці;  – пити лише кип’ячену воду або бутильовану (неприпустимо використання для пиття води з відкритого джерела (річка, озеро). – користуватись індивідуальним посудом, рушником тощо; – проводити часте провітрювання приміщень ; – щоденне вологе прибирання у помешканнях.

У разі необхідності у вірусологічній лабораторії «ДУ ТОЛЦ МОЗУ» за адресою м.Тернопіль, вул. Федьковича 13, контактний телефон 25-04-27, проведуть дослідження зразку матеріалу (фекалії) від хворих для виявлення РНК енткровірусу.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: