Першими сади інтенсивних технологій почали закладати фермери краю

Опубліковано:
7 Листопада, 2016 о 17:43

На початках 2000-х років на  Тернопіллі почали відроджуватися фруктові сади, плодоягідні плантації, практично  у всіх районах області. Піонерами новітнього садівництва на сучасних інтенсивних технологіях, які давно практикує Європа стали молоді фермери. Саме вони  тоді дали потужний повштовх та довготривале «зелене» світло майбутнім садам третього тисячоліття.  Іскру ентузіазму, енергії у нову справу з комсомольським завзяттям вніс колишній губернатор – регіонал Валентин Хоптян. Люби боже правду! Перед тим і опісля очільники області, історики за фахом, але з великою помпезністю забули цю важливу галузь АПК. А  шкода. Нині у садівництві краю задіяно хоч сезонно  майже до 3 тисяч осіб. Вони охороняють сади, обрізають навесні й восени гілля , спалюють їх, мульчують міжряддя,засівають  їх сидератами .і продають вітамінну продукцію,що далеко краща від польських і турецьких фруктів на вітчизняних ринках,але в основному на теренах Західної України. Експерти підрахували,що на четвертому році плодоношення можна вже розраховувати на перші прибутки,хоч йти до них надто важко. У Польщі  фруктові сади,кущі обробляють проти шкідника,щонайменше 17-18 раз, важкими для здоров’я людини хімпрепаратами,у нас цей  основний показник агрозахисту на десять пунктів нижчий,але плоди набагато смачніші,соковитіші.

Читайте також



Жителі області незаконно вирубуть ліс
У сквері та у парку ім.Т.Шевченка посадили катальпи
З провалини у дорозі в центрі Тернополя уже «проростають» дерева

Пригадую як перші  роки незалежності України у Заліщицькому районі в селі Городок, що за п’ять кілометрів від малої батьківщини відомого олігарха Дмитра Фірташа, першим на промислову стежину інтенсивного садівництва став керівник фермерського господарства Перспектива» Іван Пирожак. Уродженець  Монастирського району. Де сади у вічному пошанівку, воїн – інтернаціоналіст, голова  районної організації воїнів – афганців  Іван Михайлович посадив на  південних схилах Дністра 18 гектарів фруктового саду в основному яблуні вітчизняних та зарубіжних селекції на тоді досить поширеній 106 підщепі.» Айдаред» . « Чемпіон» ,» Голден», «Голден Делішес», « Ліголь», «Симиренка», в цілому понад десять сортів. Через три- чотири роки Іван Пирожак отримав перший урожай червонобоких. жовтогарячих, зелених, вишневих смачних яблук, що за своїми якостями значно випереджали польські плоди, які повально  було на ринках Тернополя та райцентрів області. Крім того заповзятий фермер займався й рослинницькою галуззю. Сіяв пшеницю, ячмінь. гречку, ріпак, ярі культури кукурудзу  орендуючи земельні паї у селах  Городок, Касперівці. Він забезпечив постійною роботою майже до 20 своїх земляків. А в сезон збирання яблук в  саду, який збільшився на декілька гектарів працює до сорока жителів рідного  та навколишніх сіл району. Нині добру справу вирощувати сади в Надністрянському краї перейняв від батька його син Роман,який здобув вищу спеціальну освіту. Його прикладу згодом  наслідував його колега Іван Мричко з Баворова Тернопільського району. Іван Васильович разом з дружиною Надією Ярославівною сьогодні вирощують яблука до 8-9  найпопулярніших і ходових сортів на 38 гектарах, застосовуючи капельне зрошення.

– Технологія обробітку й догляду за садом  вимагає дотримання усіх вчасно агрозаходів,- каже  пан Іван. Проти шкідників дерев проводимо до 7-8 разове кроплення відповідними препаратами в  обумовлений термін, міжряддя. Засіваємо травкою, біля стовбура дерев також проводимо мульчування грунту. Як  в усіх . так і в мене одна  проблема . де знайти професійних садівників, які б знали і любили свою роботу. Готує їх Заліщицький агроколедж ім. Євгена Храпливого,але рівень теоретичних знань його випускників бажає кращого. Молоді спеціалісти Уманського інституту садівництва й овочівництва  не дуже поспішають працювати  в садах Західної України й Буковини .Знайшлося б житло й гідна оплата праці. Літні фахівці вже не мають того ентузіазму й  шпаравитості. Безперечно будуємо фруктосховища.власними силами виготовляємо тару для перевезення фруктів. 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: