11 січня. Цей день в історії Тернопілля

Опубліковано:
11 Січня, 2015 о 13:39
11 січня 1811 року – в с.Городк Заліщицького району народився поет, публіцист, журналіст, депутат австрійського парламенту та Галицького сейму Олександр Борковський-Дунін. Помер 30 листопада 1896 р. у м.Львові.

 



11 січня 1935 року – у м.Нью-Йорк померла оперна співачка (колоратурне сопрано), уродженка Збаражчини Марселла Зембріх (Пракседа Марселіна Коханська). Перші уроки музики майбутня співачка одержала вдома у Вишнівці і вже в 12-річному віці виступала на публічних концертах, граючи на скрипці та фортепіано. Співу вчилася у Відні. Успішний оперний дебют М. Зембріх відбувся на афінській оперній сцені. Потім вона співала в Мюнхені, Дрездені, підписала контракт з Королівською оперою в Лондоні й співала в «Ковент Гарден», Метрополітен-опера в Нью-Йорку.

 

11 січня 1963 року – в м.Зборів народвися український політик, голова Київської ОДА Володимир Шандра. З 1980 по 1987 рік працював на виробничому об’єднанні «Тернопільський комбайновий завод».

 

11 січня 1995 року – помер український футболіст, що виступав на позиціях півзахисника та захисника, уродженець Тернополя Олександр Павленко. Відомий завдяки грі у чернівецькій «Буковині» та одеському «Чорноморці». Після завершення активної кар’єри гравця став тренером. У 1989 році Олександр Павленко став головним тренером тернопільської «Ниви». За підсумками сезону 1989 року «Нива» здобула бронзові нагороди чемпіонату СРСР (друга ліга, шоста зона).

 

11 січня 2013 року – помер відомий хоровий диригент, композитор, фольклорист, педагог, громадсько-культурний діяч, народний артист України, уродженець с.Великі Загайці Шумського району Анлрій Кушніренко. Заслужений діяч мистецтв України, член-кореспондент Національної академії мистецтв України, професор, лауреат Національної премії України ім. Тараса Шевченка та Літературно-мистецької премії імені Сидора Воробкевича, Почесний громадянин Чернівців.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #день, #календар, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: