Заклади харчування в Україні додають у меню благодійні страви: замовляючи їх, відвідувачі одночасно підтримують збір на бойові SECRET BOXи із FPV-дронами. Ініціативу вже підтримали понад 100 кафе, ресторанів і барів, серед них — 10 у Тернополі.
10 жовтня у Тернополі, у ресторані “Мідь”, провели презентацію благодійної кампанії “Смачно, бо на дрони!”, яку ініціював Фонд “Сучасна Україна” за сприяння ГУР МО України. Завдання акції — об’єднати заклади харчування по всій країні, аби разом збирати гроші на бойові пташки для розвідників.
“Ми, разом із командою волонтерів, шукаємо нові креативні підходи, щоб нагадати людям — Україна вистоїть і переможе, лише тоді, коли ми усі як один будемо допомагати захисникам. Ми ініціюємо нові креативні акції і збори і сьогоднішній наш спільний захід саме про це”, — зазначає Володимир Гавриш, президент Фонду Сучасна Україна.
Кожен заклад обирає зручний формат участі: додає благодійний розділ у меню, передає частину чи всю вартість окремих страв або напоїв на збір або робить прямі донати. Також передбачена можливість організовувати тематичні благодійні події.
“Тернополяни одними з перших долучилися до цієї ініціативи, і вже багато закладів з інших міст приєдналися. Я впевнений, що разом нам вдасться зібрати 100 цих боксів із дронами. Ви тільки уявіть, який це обсяг. Окремо кожен із нас або лише Тернопіль не зміг би впоратися, але коли ми об’єднані — велика справа дається значно легше”, — наголосив представник Фонду у Тернопільській області Олег Загородній.
Серед Тернопільських закладів-учасників — ланч-кафе “Релакс”, ресторація “Фляшка”, ресторани “Мідь”, Sfera, Вогонь & М’ясо, MAXIM та “Хутір”, ПАБ “Пивний кальмарчик”, сімейна ресторація “Три Миколи” та ресторан Nåtura, який приєднався після презентації кампанії.
Кожен заклад-учасник має особливу місію: зібрати власний SECRET BOX із FPV-дроном — вартість одного становить 50 000 грн. У боксі може бути, наприклад, 10-дюймовий FPV-дрон на оптоволокні, 10-дюймовий FPV-дрон на радіоканалі, 18-дюймовий FPV-дрон для ретрансляції, а також боєприпаси різних типів. Їх наповнення завжди унікальне й підбирається під конкретні потреби підрозділу. Адже завдання, напрямки роботи та навіть пора року впливають на те, яка саме техніка потрібна військовим у конкретний момент.

На заході були присутні й ресторатори, чиї заклади вже долучилися до кампанії “Смачно, бо на дрони!”, зокрема Степан Маціпура, співзасновник ланч-кафе “Релакс”, яке наразі зібрало найбільше коштів серед тернопільських учасників.
“Зараз усе частіше чути, що допомагати стає складніше, збори закривати важче. А такі проєкти, як цей, насправді не створюють фінансового тягаря для бізнесу, це радше можливість долучитися до спільної важливої справи і залучити до цього своїх клієнтів. У нашому закладі розміщені великі інформаційні плакати, ми розповідаємо гостям про ініціативу — і люди одразу розуміють, що тут щось відбувається, що наш заклад задіяний у цікавому процесі. Це ще один спосіб об’єднати суспільство навколо спільної мети. Я переконаний: якщо ти не на фронті, ти маєш бути для фронту. Якщо маєш можливість — шукай шляхи, як допомогти, залучай ресурси й людей, щоб підтримати тих, хто сьогодні боронить Україну”, — наголосив Степан Маціпура.

Захід організувала місцева команда Фонду “Сучасна Україна” за підтримки ресторатора Ігоря Бойківа — власника ресторанів Sfera та “Мідь”, які з першого дня долучилися до акції.
Мета кампанії “Смачно, бо на дрони!” — зібрати 5 мільйонів гривень, щоб закупити щонайменше 100 бойових скриньок для підрозділів Головного управління розвідки.

Підприємці, які також хочуть взяти участь, можуть зв’язатися з координаторкою Анною Ордехою: +38 (050) 032 60 79, a.ordekha@modern-ukraine.com.ua.