Мова йтиме про очищені зерна горіхів, приготовані особливим способом. Вірмени його сьогодні ще називають вірменським снікерсом, це суджух-шароц, в перекладі – низка горіхів.
І дійсно ці смаколики мають смак подібний до снікерсу. Ще одна деталь: готується страва без цукру зовсім. Думається, що і ми, українці, також ці солодощі можемо приготувати в домашніх умовах, а ще пофантазувати та поексперементувати.
Перегляньте також:
- Тернопільський музей отримав експонати що нагадують про боротьбу кримськотатарського народу
- В’ячеслав Негода став на бік Тернопільського мистецького коледжу ім. Соломії Крушельницької
Читайте також
Інгредієнти: очищені грецькі горіхи від шкарлупи на одну, дві долі чи й на більше; 6 л виноградного соку; спеції – кардамон, гвоздика, кориця та ванілін( до смаку); 0,8 кг пшеничного борошна 1-2 сорту з добавкою трішки кукурудзяного для в’язкості.
Приготування. Очищені зерна горіхів нанизати голкою на нитки, довжиною 30-50 см. Виноградний сік проварити із спеціями 30 – 40 хв. Окремо борошно всипати в 2 л виноградного соку чи води та рівномірно розчинити, щоб не було згустків та залити в киплячий сік, помішуючи, довести до кипіння. Вийде щось подібне до заварного крему. Далі масу зняти з вогню та поопускати в неї 3-5 разів нитки з горіхами. Від кількості опускань залежить товщина смачного покриття. Після цього нитки розвішують на дворі до сонця чи біля печі, теплого місця для висихання. Сушать до п’яти діб. Все залежить тут від вподобань – хто полюбляє м’який суджук, то сушить 2-3 дні, хто сухий, то сушить 4-5 днів. Зберігають вірмени суджук так: добре висушений закатують в банки, а більш м’який завертають в рушник та зберігають в холодильнику. Але кажуть по-секрету, що довго його просто неможливо зберегти. Бо чому? Бо з’їдають цілою родино швидко таку смакоту.
Примітка. Замість виноградного соку вірмени застосовують також абрикосовий, персиковий та інші соки з місцевих фруктів. Такі смаколики у Вірменії роблять переважно жінки по селах для власного споживання. Хоч солодке можна придбати й на базарах та в магазинах, куди люди їх продають.
А що ж можна зробити в нас у домашніх умовах? Найперша порада – кількість інгредієнтів можна зменшити в рівну кількість разів, в залежності від кількості зерен горіхів(низок з ними). По-друге: який у нас найпоширеніший сокодавальний місцевий фрукт? Так, це яблука. Ось сік з них і можна використати у нас, а також з інших фруктів. Зрозуміло, найкраще користуватись соком власного приготування, хоч і з магазину піде також. Смачного і фантазерських успіхів у приготуванні страви!
Фото з Вірменії: Наталія Геворкян