Крафтове пиво впевнено здобуває прихильність українців, впроваджуючи нові стандарти якості і смакового різнобарв’я. Та чимало пересічних любителів пива, і зокрема тернополян, все ще з пересторогою ставляться до крафту.
Когось бентежать незвичні смаки, хтось переконаний у високих цінах, а інших просто лякає нове і незвідане. Та всі ці стереотипи успішно спростовує новий атмосферний заклад з власною пивоварнею “Biergarage”, що розташований неподалік тернопільського залізничного вокзалу, в приміщенні ресторану «Тропік».
Перегляньте також:
- У Тернополі водій вантажівки наїхав на 47-річну жінку
- Культурна еліта України підтримала Тернопільський мистецький коледж імені Соломії Крушельницької
В атмосферному закладі варять якісне німецьке пиво — з німецьких інгредієнтів і за німецькою технологією, але з тернопільським колоритом. Господарі пивоварні наразі зупинилися на двох сортах — світлому (А-95) та темному (Дизель), але незабаром планують розширити власну лінійку пінного напою за допомогою новинок.
Яких? Це мають визначити самі тернополяни, адже пивоварня налаштована відповідати смакам місцевих споживачів. Саме для вивчення цих уподобань учора, 30 вересня, в закладі, за адресою Майдан Привокзальний, 1, відбулася зустріч експертів Тернопільського клубу любителів пива та керівництва пивоварні.
Відвідувачам зокрема розповіли історію створення пивоварні, про особливості її продукції та родзинки місцевої крафтової кухні. Бажаючі також, а серед них було чимало тернопільських пивоварів-крафтовиків, мали змогу оцінити безпосередньо пивоварню та унікальний процес пивоваріння.
— Солод і дріжджі, а також хміль у нас завезені з Німеччини, — відразу ознайомив присутніх з головною родзинкою пивоварні один із її засновників і співвласників Володимир Мотиль. — На німецькому ринку придбано й пивоварню, яка є одним з найкращих зразків їх виробників, своєрідний Бентлі, але серед пивоварень. Вона не велика — за раз можна зварити до 250 літрів хмільного напою, — але продукт нас дуже тішить.
Пан Володимир переконаний, що Тернопіль нині, на жаль, поступається щодо виробництва крафтового пива сусіднім областям, а особливо Львівщині і Прикарпаттю, отож, наш місцевий ринок ще далеко не насичений якісним пивом.
— У 2001-2003 рр. я навчався в Німеччині, у Баварії, — згадує господар пивоварні “Biergarage”. — І там дуже багато маленьких пивоварень, які цінує місцевий споживач за якість і неповторний смак. На них, звісно, можна краще контролювати процес і робити більш якісний продукт. Ми ж розуміємо міф про «живе пиво», якого насправді в природі не існує — просто у деяких виробників не дуже чистий продукт, який швидше псується. Ну, а добре зварене пиво може стояти тижнями і навіть місяцями без жодних втрат.
Саме на якісний продукт робить головну ставку пивоварня “Biergarage”. Під час запуску пивоварні і на початках її роботи для консультацій були запрошені німецькі фахівці, і нині відповідність продукції європейським стандартам надважлива для тернопільської пивоварні “Biergarage”.
— Наше пиво, як світле, так і темне, відповідає Німецькому закону пивоваріння, тобто коли при варці пива використовують лише чотири інгредієнти — хміль, солод, дріжджі і воду, — наголошує пан Володимир. — Німеччина довгий час навіть забороняла ввезення на свою територію пива, що не відповідало цьому закону. І лише зі створенням Євросоюзу ситуація змінилася, але й нині можна побачити на пляшках з німецьким пивом відзнаку, що вони відповідають Німецькому закону пивоваріння. Для нас це теж важливо, однак, ми плануємо експериментувати, і незабаром в нашому асортименті з’являться новинки, скажімо, медове пиво, з горіхами або IPA. Та й будь-яке інше, що буде до смаку тернополянам.
Отож, у двадцятих числах жовтня на пивоварню знову завітає фахівець- пивовар із Німеччини. До того часу власники “Biergarage” вже визначаться з сортами (у тому числі й за допомогою експертів Тернопільського клубу любителів пива, які, на прохання гостинних господарів, заповнили спеціальні анкети), що полюбляють тернополяни, і запустять нові лінійки.
Тим більше, що кухня “Biergarage” може задовільнити будь-який смак, і не лише щодо любителів пива. Хоча до пінного тут запроваджений цілий розділ різноманітних закусок власного виробництва — від авторських чіпсів і смачнючої смаженої мойви до баварських ковбасок, чебуречків і ребер на грилі.
Однак, чи можна все це передати словами — краще покуштуйте і переконайтеся самі. Ціни, до речі, вас приємно здивують. Отож, “Biergarage” вже гостинно відчинив двері і чекає на вас за адресою: Майдан Привокзальний, 1.