Хрусткі та соковиті овочі гриль, що зберегли всі аромати та користь, — найкращий гарнір до шашлику. Таке смачне доповнення до м’яса можна приготувати вдома на спеціальній пательні, але запечене на мангалі воно вийде взагалі надзвичайним.
Щоб гарнір вийшов пікантним і не прісним, інгредієнти потрібно попередньо замаринувати. Зробити це можна різними способами. Хтось вибирає найлегший шлях, занурюючи шматочки овочів в рідину, де «зріє» м’ясо. Проте для овочів гриль краще приготувати окремий маринад.
Перегляньте також:
- Оксамитовий грибний суп що зігріє вас у холодну пору
- Пісний рецепт пончиків з повидлом які потішать вас своїм смаком
Овочі гриль — соковите асорті
На вугіллі або на грилі готують різні овочі. Щоб деякі інгредієнти не згоріли, а інші не залишилися напівсирими, розділіть їх на дві частини — більш м’які та більш тверді. Першим (помідорам, нарізаній кільцями цибулі, печерицям, болгарському перцю) достатньо 5–7 хвилин над хорошим жаром, щоб зарум’янитися.
Тверді овочі — це кабачки, баклажани, картопля. Останню запікайте окремо від інших «побратимів», оскільки її приготування потребує більшої кількості часу. Вибирайте дрібні бульби, шкірку не зрізуйте. Картоплини можна чергувати на шампурі зі шматочками сала.
Готують овочі різними способами: наколюють на шампури, запікають на спеціальній решітці з ручкою або на сковороді-гриль (якщо хочете поласувати апетитними помідорами, баклажанами тощо вдома).
Покрокові рецепти різних маринадів
Чудовою основою для маринаду може стати соєвий соус. Ваші близькі стовідсотково оцінять гарнір, що «визрів» у ньому.
Маринад із соєвого соусу
Інгредієнти (на 1 кг підготовлених овочів):
– соєвий соус — 3–4 ст. л.;
– рослинна олія — 3–4 ст. л.;
– сушений орегано;
– мелений чорний перець;
– бальзамічний оцет — 100 мл.
Інгредієнти змішати в глибокому посуді. Викласти туди овочі. Маринувати годину. Під час приготування поливати шматочки овочів сумішшю, в якій вони «зріли».
Швидкий маринад з майонезом для грибів і картоплі
Інгредієнти:
– готовий або домашній майонез — 150 мл;
– подрібнені зубчики часнику — 2–3 шт.;
– сіль і перець;
– лимонний сік — 2 ст. л.;
– діжонська гірчиця — 1 ст. л.
Усі компоненти з’єднати, ретельно змастити маринадом овочі. Залишити мінімум на півгодини. Порада: щоб картопля на грилі приготувалася швидше, відваріть її протягом 5 хвилин у лушпинні. Якщо хочете замаринувати печериці, беріть невеликі гриби — вони вийдуть напрочуд смачними.
Маринад по-східному для кабачків і баклажанів на мангалі
Інгредієнти:
– рафінована рослинна олія — склянка;
– бальзамічний оцет — 50 мл;
– подрібнені зубчики часнику — 4–5 шт.;
– гострий червоний перець;
– сушена паприка;
– гострий перець чилі;
– сіль.
Масло й оцет з’єднати в каструлі, прогріти на вогні, не доводячи до кипіння. Додати часник і спеції. Охолодити, з’єднати з кабачками та баклажанами. Цей рецепт не виключає можливості використання червоного болгарського перцю.
Маринувати 1–2 години, готувати на сильному жарі. Подавати, посипавши свіжою кінзою та порізаною кільцями червоною цибулею.
Вершковий маринад для кукурудзи гриль
У цьому разі маринад наносять не на сирий продукт, а на запечений на грилі. Щоб приготувати «вбрання» для 4–5 великих качанів рум’яної кукурудзи, вам знадобляться:
– сир фета — 200 г;
– вершкове масло — близько 100 г;
– кілька гілочок свіжої м’яти;
– сіль.
М’яке масло змішати з сиром, дрібно нарізаною м’ятою, трохи присолити. Щедро змастити готові качани. Насолоджуйтеся!
Винний маринад
Інгредієнти:
– біле сухе вино — склянка;
– ріпчаста цибуля — 2 шт.;
– оливкова олія — 3 ст. л;
– лавровий лист;
– сіль, перець.
Ретельно перемішати всі складові. На 1–2 години замаринувати овочі та гриби.
Є кілька нехитрих правил, дотримання яких гарантує, що приготований на грилі гарнір вийде смачним. Головне — правильно вибрати овочі. Вони мають бути однакового розміру, не перезрілими, неушкодженими. Якщо плануєте запікати грибочки, купіть щільні печерички одного «калібру». Велику картоплю наріжте кружальцями завтовшки 1 см.
Веселих і смачних пікніків!